Quinta Brunson

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Quinta Brunson
Date personale
Născută (34 de ani) Modificați la Wikidata
Philadelphia, Pennsylvania, SUA Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță
scenaristă
actriță de televiziune[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata
Alma materTemple University[*][[Temple University (public research university in Philadelphia, United States)|​]]
Premii Globul de Aur
Cea mai bună actriță de televiziune (2023) pentru Școala Abbott[2] Modificați la Wikidata
Alte premii
Time 100[*] (2022)[1]
Premiul Emmy pentru cea mai bună actriță de comedie în rol principal (2023) pentru Școala Abbott[3] Modificați la Wikidata
Prezență online

Quinta Brunson (n. , Philadelphia, Pennsylvania, SUA) este o actriță, scenaristă, producător de televiziune și actriță de voce americană, câștigătoare a premiilor Emmy și Globul de Aur.

Quinta Brunson s-a născut și a crescut în Philadelphia. Numele ei înseamnă „al cincilea” în spaniolă și înseamnă că este cea mai mică dintre cei cinci copii.[4] Mama ei, Norma Jean Brunson, a predat la grădiniță.[4] Ea a fost crescută ca martoră a lui Iehova.[4]

În 2014 a început să lucreze ca producător video pentru BuzzFeed. În 2016 a produs, scris și jucat în comedia Broke pentru YouTube Premium. După ce a jucat în câteva episoade din New Girl, Single Parents și iZombie, în 2021 a jucat rolul principal Trig în sezonul al treilea din Miracle Workers. În același an, a obținut un succes fulminant cu serialul de televiziune Școala Abbott pe care l-a creat, scris și în care joacă rolul principal. Pentru primul sezon a obținut șase nominalizări și două premii Emmy.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://time.com/collection/100-most-influential-people-2022/6177794/quinta-brunson/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ https://www.vanityfair.fr/ecrans/article/golden-globes-2023-palmares-complet  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ Jordan Moreau (), Emmy Awards 2023: ‘Succession’ and ‘The Bear’ Tie With Six Wins, ‘Beef’ Follows With Five (Winners List) (în engleză), accesat în  
  4. ^ a b c Brunson, Quinta (). She memes well. Boston: Houghton Mifflin Harcourt. ISBN 978-1-328-638984. LCCN 2020057706. OCLC 1228914151. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]