Acarioză

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Acarian din genul Demodex

Acariozele sunt un grup de boli contagioase parazitare provocate de acarieni, care pot afecta atât omul, cât și animalele. Forma sub care se manifestă boala depinde de specia de acarian implicată și de specia infestată.

Forme clinice de acarioză[modificare | modificare sursă]

Acarioze cutanate[modificare | modificare sursă]

Câine cu demodicoză (râia roșie)

Demodicoza[modificare | modificare sursă]

Numită și demodecie, demodicoza este o acarioză a mamiferelor provocată de specii din genul Demodex, care se localizează la nivelul foliculilor piloși și al glandelor sebacee, determinând diverse leziuni cutanate (erupții scuamoase, depilație). Speciile infestante de acarieni au specificitate față de specia infestată și nu se transmit de la o specie la alta.

Speciile din genul Demodex care parazitează omul sunt: Demodex folliculorum[1] și Demodex brevis[2].

La câine, demodicoza, numită și râia roșie, este provocată de Demodex canis, care se transmite în cadrul speciei de la cățeaua care alăptează la puii săi, afectând în special animalele tinere (3-6 luni). Nu este transmisibilă la om.

La pisică, demodicoza este provocată de Demodex cati și D. gatoi, care se localizează la nivelul pielii și în canalul auricular. Boala manifestă este rară și apare la pisicile cu diverse tulburări metabolice. Se poate transmite de la o pisică la alta.

Râia sarcoptică[modificare | modificare sursă]

Râia sarcoptică este o dermatoză parazitară provocată de mai multe specii de paraziți din familia Sarcoptidae. Afectează atât omul, cât și alte specii de mamifere: ovine, caprine, bovine[3], cabaline[4], porcine, canide.

Cea mai cunoscută acarioză cutanată a omului este scabia, o dermatoză provocată de acarianul Sarcoptes scabiei.

Râia auriculară[modificare | modificare sursă]

O formă de râie auriculară comună cîinilor și pisicilor este provocată de acarianul Otodectes Cynotis.

La iepure, râia auriculară este provocată de Psoroptes cuniculis[5].

Rîia văroasă[modificare | modificare sursă]

Numită și râia picioarelor sau cnemidocoptoză, râia văroasă este o dermatoză crustoasă proliferativă a păsărilor provocată de acarianul Cnemidocoptes mutans.

Acarioze respiratorii[modificare | modificare sursă]

Acarapioza albinelor[modificare | modificare sursă]

Acarapioza albinelor, imagine microscopică a unei traheei parazitate

Acarapioza[6] este o acarioză respiratorie a albinelor provocată de specia Acarapis woodi, care se înmulțește în traheile albinelor, asfixiindu-le. Boala se răspândește printre albine prin rame infectate sau indivizi bolnavi. Ea se combate prin gazarea stupilor cu acaricide, precum salicilatul de metil.

Acarioza respiratorie la păsări[modificare | modificare sursă]

Este produsă de acarieni ai căilor respiratorii, cum sunt Sternostomia tracheocolum (păduchele traheal) și Cytodites nudus. Acarioza respiratorie este o boală care evoluează cu tulburări respiratorii, stare de oboseală cronică, slăbire, asfixie, putând duce chiar la moartea păsării.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Site-ul UMF Carol Davila, București, disciplina Dermatologie: Curs 4 - Infecții fungice cutaneomucoase; Infecții parazitare cutanate, secțiunea 2.4 Demodecidoza/Pitiriasis folicular (accesat la 27 iulie 2010)
  2. ^ en Sengbusch, H.G.; Hauswirth, J.W.: Prevalence of hair follicle mites, Demodex folliculorum and D. brevis (Acari: Demodicidae), in a selected human population in western New York, USA, în Journal of Medical Entomology, Vol. 23, Nr. 4, 28 iulie 1986 , pag. 384-388(5)
  3. ^ Viorica Chiurciu: Scabia (râia) la ovine, caprine și bovine, în revista Lumea satului, nr. 18, 16-30 septembrie 2008
  4. ^ Viorica Chiurciu: Scabia psoroptică și oxiuroza la cabaline - diagnostic diferențial -, în revista Lumea satului, nr. 20, 16-31 octombrie 2008
  5. ^ Mircea Bilius: Boli frecvent întâlnite la iepurii de casă, în Jurnal medical veterinar, nr. 74, septembrie-octombrie 2006 (disponibil online pe site-ul AVIROM Brașov, accesat la 25 iulie 2010)
  6. ^ Maria Bura, Silvia Pătruică, Vlad Alexandru Bura: Tehnologie apicolă, Editura Solness, Timișoara, 2005, ISBN 973-729-028-3

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Acest articol conține text din Dicționarul enciclopedic român (1962-1966), aflat acum în domeniul public.