Prințesa Mathilde a Bavariei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mathilde Caroline de Bavaria
Mare Ducesă de Hesse

Portret al Prințesei Mathilde de Joseph Karl Stieler, 1830
Date personale
Nume la naștereMathilde Karoline Friederike Wilhelmine Charlotte von Bayern Modificați la Wikidata
Născută30 august 1813(1813-08-30)
Augsburg, Regatul Bavariei[1] Modificați la Wikidata
Decedată (48 de ani)
Darmstadt, Marele Ducat Hessa[2] Modificați la Wikidata
PărințiLudovic I al Bavariei
Theresa de Saxa-Hildburghausen
Frați și suroriPrințesa Adelgunde a Bavariei
Prințesa Hildegard a Bavariei
Prințesa Alexandra a Bavariei
Otto al Greciei
Maximilian al II-lea al Bavariei
Luitpold, Prinț Regent al Bavariei
Prințul Adalbert al Bavariei Modificați la Wikidata
Căsătorită cuLudovic al III-lea, Mare Duce de Hesse
Cetățenie Regatul Bavariei Modificați la Wikidata
Ocupațiearistocrat[*]
pictoriță Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriprinț de Bavaria[*]
Familie nobiliarăCasa de Wittelsbach

Prințesa Mathilde Caroline de Bavaria (germană Mathilde Karoline Friederike Wilhelmine Charlotte von Bayern) (30 august 181325 mai 1862) a fost al doilea copil și prima fiică a regelui Ludovic I al Bavariei și a Theresei de Saxa-Hildburghausen.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Mare Ducesă de Hesse

Pe linie maternă este nepoata reginei Louise a Prusiei și pe linie paternă este nepoata împărătesei Carolina Augusta a Austriei, reginei Maria Anna a Saxoniei, reginei Elisabeta Ludovica a Prusiei și a Arhiducesei Sofia. Fratele ei mai mic, Otto de Bavaria, a fost ales rege al elenilor în 1832, împotriva voinței sale și a trebuit să meargă în Grecia.

La 26 decembrie 1833 la Mănchen, Mathilde s-a căsătorit cu vărul ei, Marele Duce Ereditar de Hesse și de Rin (1806–1877), fiul cel mare al lui Ludovic al II-lea, Mare Duce de Hesse și Wilhelmine de Baden. Ludovic i-a succedat tatălui său ca Marele Duce Ludovic al III-lea în 1848. Din căsătorie nu au rezultat copii.

În 1841, cumnata ei, Maria de Hesse-Darmstadt, s-a căsătorit cu țareviciul Alexandru (viitorul țar Alexandru al II-lea al Rusiei). Un an mai târziu, sora ei Adelgunde de Bavaria s-a căsătorit cu Francisc al V-lea, Duce de Modena, care se va dovedi un dușman înverșunat al liberalismului. În 1844, sora ei Hildegard de Bavaria s-a căsătorit cu Arhiducele Albert, Duce de Teschen, liderul conservatorismului austriac și consilier apropiat al Arhiducesie Sofia.

Această familie atât de conservatoare dar uneori excentrică a fost zguduită de revoluția de la 1848. Regele Bavariei, compromis de dragostea lui adulteră cu dansatoarea Lola Montez, a trebuit să abdice iar fratele Mathildei a urcat pe tron ​​sub numele de Maximilian al II-lea al Bavariei.
Casa imperială a Austriei a trebuit să părăsească Viena și să se refugieze în Boemia. Împăratul a abdicat în favoarea nepotului său, Franz Joseph, fiul Arhiducesei Sofia și verișor al Mathildei. Primul act politic al împăratului de 18 ani va fi organizarea represiunii revoluției înainte de a reveni în capitala sa.
Ducele de Modena a trebuit să plece în exil însă a fost restaurat de armata austriacă.

La 1 iulie 1862, nepotul și moștenitorul tronului de Hesse-Darmstadt, Ludovic, a făcut o căsătorie strălucită cu Prințesa Alice a Regatului Unit (una dintre fiicele reginei Victoria).

Marea Ducesă Mathilde a murit la 25 mai, la vârsta de aproape 49 de ani. După patru ani, soțul ei a făcut o căsătorie morganatică cu baroneasa Magdalen de Hochstadten.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Prințesa Mathilde a Bavariei”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ „Prințesa Mathilde a Bavariei”, Gemeinsame Normdatei, accesat în