Premiul austriac pentru memoria Holocaustului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Premiul austriac pentru memoria Holocaustului (Austrian Holocaust Memorial Award - AHMA) a fost fondat in 2006 de serviciul civil austriac.

Premiul[modificare | modificare sursă]

Acest premiu se dă in fiecare an la o anumită persoană, care este deosebit de angajată in aducerea aminte la ce sa întîmplat pe vremea naziștilor, mai ales de faptele criminale care au produs holocaustul , si prin urmare arata omenirii de astăzi consecintele celor întîmplate pe vremea războiului mondial al doilea.

Serviciu de memorie[modificare | modificare sursă]

Din 1992, tineri austrieci servesc în serviciul de memorie pe 4 continente (Argentina, Australia, Belgia, Brazilia, Bulgaria, China, Germania, Anglia, Franța, Israel, Olanda, Norvegia, Polonia, Rusia, Suedia, Cehia, Ucraina, Ungaria si SUA). Ei, cum ar veni, iau reponsabilitate pentru criminalitățile comise de naziști. Scopul lui AHMA este ca in fiecare an sa onoreze o persoanǎ, care se implica in mod deosebit in aceasta lucrare de aducere aminte.

Recepții în străinătate[modificare | modificare sursă]

In 17.Octombrie 2006 a fost dat AHMA-ul istoricului chinezesc Pan Guang prin președintele comunitații evreiești [1] din Shangahai, Maurice Ohana. Andreas Maislinger și Andreas Prochazka, vice-președintele al serviciului austriac in străinătate, au fost și ei prezenți la acest eveniment. Journalistul brazilian Alberto Dinez [2] a fost premiat cu AHMA-ul in 24.Octombrie 2007 in consulatul general [3]. In 7.Mai 2008 premiul AHMA a fost dat lui Robert Hebras [4], unul din ultimii celor doi supraviețuitori ai masacrului făcut de SS (Schutzstaffel) in Oradour[5] in 1944.[6] Supraviețuitorul holocaustului si fondator al Virginia Holocaust Museums, cu nume Jay M. Ipson[7] a fost premiat in 2009 de ambasadorul austriac in SUA, Christian Prosl. Ipson a fost deportat in 1941 la vîrsta de 6 ani in ghetoul Kaunas, Lituania. In 28.Octombrie 2010 a fost premiată Eva Marks de ambasadorul austriac Dr. Hannes Porias din Australia. Ea a fost născută la Viena.[8]

Premiații[modificare | modificare sursă]

Surse[modificare | modificare sursă]

1. ↑ Professor Pan Guang received Austrian Holocaust Memorial Award 2. ↑ Gratulationsschreiben an Alberto Dines von Bundeskanzler Alfred Gusenbauer, 24. Oktober 2007 3. ↑ Grußworte an Alberto Dines von Außenministerin Ursula Plassnik, 24. Oktober 2007 4. ↑ Interview mit Herrn Robert Hébras Überlebender des Massakers von Oradour vom 10. Juni 1944, Werner Kutil, 26. April 2002 5. ↑ Robert Hébras erhält Austrian Holocaust Memorial Award, 14. März 2008 (Österreich Journal) 6. ↑ Robert Hébras, Überlebender des SS-Massakers von Oradour, erhält Austrian Holocaust Memorial Award 2008, 17. März 2008 7. ↑ Virginia Holocaust Museum co-founder honored by Austria, Richmond Times-Dispatch, 11. Mai 2010 (englisch) 8. ↑ AHMA Auszeichnung für Eva Marks, Österreichischer Auslandsdienst

Note[modificare | modificare sursă]