Portal:Primul Război Mondial/Articolul zilei/0

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Poster de propagandă britanic legat de intrarea României în război

Campania românească a fost parte a campaniei din Balcani a primului război mondial, ale cărei acțiuni au fost purtate pe teritoriul României, între armatele aliate ale Regatului Român și Imperiului Rus pe de-o parte și armatele Puterilor Centrale pe de altă parte.

România era condusă de regele Carol I de Hohenzollern din 1866. Pentru o perioadă îndelungată mai înainte de declanșarea primului război mondial, România a fost un aliat al Austro-Ungariei. În conformitate cu termenii alianței dintre cele două state, România era obligată să intre în război numai dacă aliatul austro-ungar era atacat. Când a izbucnit războiul, România a considerat că Austria a fost statul care a declanșat războiul și, prin urmare, Bucureștiul nu era obligat să se alăture efortului de război al aliatului său. În cele din urmă, România s-a alăturat celor care luptau împotriva Puterilor Centrale.

România și-a negociat cu grijă condițiile pentru intrarea în război de partea Aliaților. Astfel, Bucureștiul cerea recunoașterea drepturilor României asupra teritoriului Transilvaniei, care fusese încorporat în Regatul Ungariei în 1867 (Vedeți și: Istoria Transilvaniei ).

Citește mai mult...