Popa Tanda

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Popa Tanda
Informații generale
Autor Ioan Slavici
Gen Nuvelă realistă
Ediția originală
Editură Convorbiri literare
Țara primei apariții România
Data primei apariții 1875
Număr de pagini 20

Popa Tanda este o nuvelă realistă scrisă de Ioan Slavici și publicată întâi în revista Convorbiri literare în 1875 și apoi în volumul Novele din popor în 1881. Această nuvelă urmărește destinul unui preot transilvănean ce reușește să schimbe în bine viața unei comunități prin puterea propriului exemplu pozitiv.

Sumar[modificare | modificare sursă]

La început oamenii ascultau sfaturile preotului, acesta colindând prin tot satul. Timp de un an Popa a dat doar învățături prin sat, iar apoi s-a pus pe batjocorit; pe oricine vedea pe drum începea să-l ocărască. Oamenii îl ocoleau din cauza aceasta, și aveau în gând să meargă la protopop, iar mai apoi la episcop. În zadar, căci episcopul era un om milostiv și ținea cu Popa Tanda.

Părintele se uita primprejurul casei și al bisericii și era nemulțumit de ce vedea, așa că s-a pus pe gospodărit. În câțiva ani el avea casa văruită, ferestrele întregi, acoperișul trainic și biserica îngrijită. Oamenii treceau și spuneau: "Popa e omul dracului!". Iar ambiția omului de a vrea mai mult l-a făcut să înainteze în gospodărie, și așa a făcut. Peste ceva vreme popa are nepoți, animale în jurul casei, și un sat mai harnic. Acum oamenii trec pe drum și spun "Ține-l, Doamne, la mulți ani, că este omul lui Dumnezeu!".

Personaje[modificare | modificare sursă]

Personajul principal al acestei nuvele este Părintele Trandafir, mai târziu poreclit Popa Tanda.

Alte personaje: Cozonac (Clopotarul, mai târziu sluga preotului), Marcu, Mitru, Preoteasa, copiii popii ( Ileana, Maria și băiatul), țiganul etc.

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikisursă
La Wikisursă există texte originale legate de Popa Tanda