Stan Bolovan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Stan Bolovan este un personaj și o poveste din folclorul românesc scrisă de Ioan Slavici.

Povestea[modificare | modificare sursă]

Într-o zi veniră la el Dumnezeu și Sf. Petru, pe care acesta i-a primit cu bucurie și i-a servit cu ce au dorit. La plecare, Dumnezeu i-a spus să-și pună o dorință pe ca i-o va îndeplini. Și așa a fost. Stan s-a trezit cu 100 de copii cărora le era foame.

            Acesta nu avea ce să le dea de mâncare așa că a plecat în lume a găsit de lucru la niște zmei care îl răsplăteau cu 7 saci plini cu galbeni dacă le îndeplinea 3 sarcini.

            Prima sarcină a fost să arunce cu un buzdugan imens. Fiind băiat isteț l-a păcălit pe zmeu că dacă îl arunca lovește luna și nu este bine fiindcă buzduganul era moștenit însăși de la bunicul zmeului.

            A doua sarcină a fost să aduca 12 piei de boi pline cu apă care abia le putea căra până la fântâna aflată departe de casa zmeilor și a reușit să-l păcălească din nou pe zmeu.

            A treia sarcină a fost să taie lemne dintr-o padure după care să le aducă acasă, păcălindu-l din nou pe zmeu să facă treaba în locul lui.

            La sfârșit zmeilor nu le convenea să îi dea lui Stan galbenii și au vrut să-l omoare dar acesta i-a păcălit din nou.

            Când să ducă acasă sacii cu galbeni a păcălit un zmeu să îi ducă acasă galbenii și acesta a avut o viață minunată cu copii săi.