Sari la conținut

Peștera Avshalom

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Peștera Avshalom
Geografie
LocalizarePe pantele vestice ale Dealurilor Iudeei, la sud de Nahal Soreq și la aproximativ 2 kilometri est de Beit Șemeș.
Coordonate31°45′21″N 35°01′24″E ({{PAGENAME}}) / 31.7558°N 35.0233°E
Lungime83 m  Modificați la Wikidata
Descoperire  Modificați la Wikidata

Peștera Avshalom (în ebraică מערת אבשלום, transliterat: Me'arat Avshalom), cunoscută în literatura academică ca Peștera Soreq (în ebraică מערת שׂורק, transliterat: Me'arat Soreq), în arabă مغارة سوريك) sau popular ca Pestera Stalactitelor (în ebraică מערת הנטיפים, transliterat: Me'arat HaNetifim), este o peșteră de 5.000 m2 pe partea de vest a Muntelui Ye'ela, în dealurile Iudeei din Israel, unică pentru concentrația densă de stalactite și alte formațiuni de peșteră⁠(d).

Peștera a fost punctul central al cercetărilor paleoclimatice, care au permis reconstrucția climatului semi-arid al regiunii în ultimii 185.000 de ani.[1] Potrivit geologului american James Aronson, Rezervația Naturală a Peșterii Soreq este piatra Rosetta a istoriei climei din estul Mediteranei.[2]

Peștera este numită după Valea Soreq (Nahal Soreq) și după Avshalom Shoham, un soldat israelian ucis în Războiul de Uzură.

Peștera Avshalom este situată în apropiere de Hartuv, la 3 km est de Beit Șemeș, Israel.

Peștera a fost descoperită accidental în mai 1968, în timp ce se exploata cu explozibili.

După descoperirea sa, locația peșterii a fost păstrată secretă timp de mai mulți ani de teama deteriorării comorilor sale naturale.

Peștera este acum deschisă vizitatorilor, în inima Rezervației naturale Avshalom 67-dunam, declarată în 1975.[3] În 2012, a fost instalat un nou sistem de iluminat pentru a preveni formarea și creșterea algelor.[4]

Peștera are 83 m lungime, 60 m lățime și 15 m înălțime.

Temperatura și umiditatea din peșteră sunt constante pe tot parcursul anului.[3]

Unele dintre stalactitele găsite în peșteră au o lungime de patru metri, iar unele au fost datate ca având o vechime de 300.000 de ani. Unii se întâlnesc stalagmite pentru a forma stâlpi de piatră.[5]

  1. ^ Speleothem Science: From Process to Past Environments. By Ian J. Fairchild, Andy Baker. Section 12.1.2
  2. ^ Eminent Jewish Geologist Voyages to Tiberias to Connect With His Roots, Haaretz
  3. ^ a b „List of National Parks and Nature Reserves” (PDF) (în Hebrew). Israel Nature and Parks Authority. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  4. ^ Sanders, Edmund (). „Israel's prehistoric Soreq Cave now a clean, eerily lighted place”. Los Angeles Times. 
  5. ^ „Avshalom Cave”. old homepage of the Israel Nature & National Parks Protection Authority. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Peștera Avshalom la Wikimedia Commons