Peștera Tabun

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Peștera Tabun
Peștera Tabun
Generalități
Coordonate32°40′14″N 34°57′56″E ({{PAGENAME}}) / 32.6705°N 34.9655°E
Istoric
Note sit


Distribuția Neanderthalului și a siturilor principale, inclusiv a peșterii Tabun.

Peștera Tabun este un sit excavat situat în Rezervația naturală Nahal Me'arot, Israel și este unul dintre siturile de evoluție umană de la Muntele Carmel, care au fost proclamate ca având valoare universală de către UNESCO în 2012.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Împreună cu siturile din apropiere din peștera El Wad, peștera Jamal și peștera Skhul, Tabun face parte din Rezervația Naturală Nahal Me'arot[1] un parc național și Situl Patrimoniului Mondial UNESCO.[2]

Peștera a fost ocupată intermitent în timpul Paleoliticul mijlociu și Paleoliticului inferior și (cu 500.000 până la aproximativ 40.000 de ani în urmă). În cursul acestei perioade, depozite de nisip, nămol și lut de până la 25 m (82 ft) s-au acumulat în peșteră. Săpăturile sugerează că prezintă una dintre cele mai lungi secvențe de ocupație umană din Levant.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Nahal Me'arot Nature Reserve”. National Parks and Nature Reserves (în engleză). Israel Nature and Parks Authority. Accesat în . 
  2. ^ „Sites of Human Evolution at Mount Carmel: The Nahal Me'arot / Wadi el-Mughara Caves”. World Heritage List (în engleză). UNESCO. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de pestera Tabun la Wikimedia Commons