Sari la conținut

Petru I al Portugaliei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Petru I
Date personale
Născut8 aprilie 1320
Coimbra, Regatul Portugaliei
Decedat18 ianuarie 1367 (46 de ani)
Estremoz, Regatul Portugaliei
ÎnmormântatMosteiro de Alcobaça[*][[Mosteiro de Alcobaça (building in Alcobaça, Leiria District, Portugal)|​]] Modificați la Wikidata
PărințiAfonso al IV-lea al Portugaliei
Beatrice de Castilia
Frați și suroriLeonor de Portugal[*][[Leonor de Portugal (Queen of Aragon)|​]]
Maria de Portugal[*][[Maria de Portugal (Queen of Castile)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuConstance de Peñafiel
Inês de Castro
(Disputat)
CopiiMaria, marchiză de Tortosa
Ferdinand I, rege al Portugaliei
Beatrice, Contesă de Alburquerque
Juan, Duce de Valencia de Campos
Denis, Lord de Cifuentes
Juan I, rege al Portugaliei
Religiecreștinism Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba portugheză Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăCasa de Burgundia
Rege al Portugaliei
Domnie8 mai 1357 – 18 ianuarie 1367
PredecesorAfonso IV
SuccesorFerdinand I

Petru I al Portugaliei (portugheză: Pedro, AFI 'pedɾu; 8 aprilie 132018 ianuarie 1367), supranumit cel Just (portugheză: o Justiceiro), a fost al optulea rege al Portugaliei, din 1357 până la moartea sa. A fost al treilea fiu, dar singurul care a supraviețuit, al lui Afonso al IV-lea al Portugaliei, cu soția acestuia Beatrice de Castilia.

Afonso al IV-lea și-a căsătorit fiica Maria cu Alfonso al XI-lea al Castiliei, dar a aflat în curând că aceasta era maltratată de soțul ei. Vărul lui Alfonso, Juan Manuel, fusese de asemenea respins de către rege atunci când fiicei sale Constanța a fost preferată prințesa portugheză. Considerând că fiica sa era dezonorată, Afonso a acceptat să se alieze cu Juan Manuel, căsătorindu-l pe Petru cu Constanța. Când Constanța a ajuns în Portugalia, Ines de Castro, fiica unui aristocrat castilian refugiat în Portugalia, a acompaniat-o ca doamnă-în-așteptare. Petru s-a îndrăgostit de Ines și cei doi au avut o aventură până la moartea Constanței în 1345. Scandalul rezultant l-a obligat pe Afonso s-o expulzeze pe Ines de la Curte, dar cei doi au continuat să trăiască împreună în secret. Conform cronicii lui Fernão Lopes, în această perioadă Petru i-a numit pe frații lui Ines în poziții importante la Curte. Acest comportament l-a alarmat pe Afonso, care credea că după moartea sa tronul portughez va cădea în mâinile castilienilor. Acesta este motivul oficial al gestului lui Afonso de a trimite trei oameni pentru a o găsi și omorî pe Ines în 1355. Furia lui Petru se presupune că a declanșat revolta acestuia împotriva tatălui său. Revolta a durat din 1355 până în 1356, Afonso învingându-și fiul. Un an mai târziu, în 1357, Afonso a murit, Petru urmându-i pe tron.

Fernão Lopes îl numește pe Petru „cel Just”, afirmând că Petru iubea justiția, în special când o aplica personal. Asasinii lui Ines au primit cea mai grea pedeapsă. Cei trei se refugiaseră în Castilia, dar Petru a aranjat ca ei să fie trimiși la schimb cu fugitivi castilieni din Portugalia. Unul dintre asasini a scăpat, dar ceilalți doi au fost prinși, iar Lopes pretinde că Petru le-a smuls inimile de vii, cu propriile mâini. Există posibilitatea unei confuzii între Petru I al Portugaliei și Petru I al Castiliei : amândoi se numeau la fel, au trăit în aceeași perioadă, erau rude apropiate, și despre amândoi se spune că au fost violenți cu supușii lor. Cu toate acestea, domnia lui Petru a fost mai degrabă pașnică, și a reușit să impună un sistem judiciar destul de echitativ pentru acele vremuri. A încercat să facă asta prin Beneplácito Régio din 1361, în care interzicea publicarea bulelor papale fără consimțământul său. Asta a fost rezultatul unor documente papale false care pătrunseseră în țară. A început de asemenea „naționalizarea” ordinelor militare, numindu-l pe fiul său cel mic Ioan (fiu ilegitim născut după moartea lui Ines) Maestru al Ordinului Avis. A încercat să pretindă că el și Ines fuseseră căsătoriți, și că prin urmare cei patru copii ai lor erau legitimi, dar nu a obținut ce a vrut, și copiii lui Ines s-au dus să trăiască în Castilia.

Petru a fost tatăl lui Ferdinand I și al lui Ioan I. Ioan a fost Maestrul ordinului militar Avis, și avea să devină fondatorul dinastiei Avis, în 1385, după ce l-a împiedicat pe Juan I să uzurpe tronul portughez.

Sarcofagele cu resturile pământești ale perechii Petru I și Ines de Castro se găsesc așezate față în față în biserica mănăstirii din Alcobaça (Portugalia).

Galerie de imagini

[modificare | modificare sursă]