Peter Doig

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Peter Doig
Peter-Doig.jpg
Peter Doig
Date personale
Născut (60 de ani)[1][2][3] Modificați la Wikidata
Edinburgh, Regatul Unit Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the United Kingdom.svg Regatul Unit Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor
desenator[*] Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiSaint Martin's School of Art[*], Chelsea College of Art and Design[*]  Modificați la Wikidata
Peter Doig

Peter Doig (/ dɔɪɡ / DOYG; n. ,[1][2][3] Edinburgh, Regatul Unit) este un pictor scoțian. Unul dintre cei ai renumiți pictori figurative de azi, le-a stabilit în Trinidad din 2002. În 2007, pictura lui Alb Canoe vândut la Sotheby 11,3 milioane dolari (9 millioane euros), apoi un record de licitație pentru un artist european care trăiesc.

Născut la 17 aprilie 1959, în Edinburgh, Peter Doig a crescut în Trinidad și, din 1966, în Canada. La varsta de 18 ani, sa mutat la Londra, unde a urmat studii de artă în diferite școli: prima la Scoala de Arta Wimbledon 1979-1980 și la St Martins School of Art din 1980-1983. După ce sa întors de la trei ani în Canada, la Montreal, el sa întors în 1989 a studiat la Scoala de Arta Chelsea, unde a primit un master of Arts. O expoziție la Galeria de Artă Whitechapel în 1991 i-au adus repede o recunoaștere pe plan mondial, fiind chiar nominalizat pentru Premiul Turner în 1994 și din 2002 a trăit în Trinidad, "un punct de cotitură în pictura lui".[4] El a devenit, de asemenea, un profesor la Academia de Arte Frumoase din Düsseldorf, Germania.

Opera sa, care sunt peisaje remarcabile, își amintește copilăria și tinerețea sa în Canada. Acesta este adesea inspirat de fotografii, dar nu urmeze stilul fotorealiste. Mai târziu, a folosit ca sursă de inspirație în experiențele sale de lucru din Trinidad. Într-un interviu cu criticul de artă Angus Cook, cu ocazia expoziției sale "Nu Terenuri straine", Peter Doig spus că vrei munca ta sa fie mai și mai abstract.

Stilul Doig arată influența pictorilor romantic, impresioniști, post-impresioniste și expresioniste, cum ar fi Caspar David Friedrich, Claude Monet și Edvard Munch.

Doig este reprezentat în unele dintre cele mai importante muzee din lume.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Peter Doig, SNAC, accesat în  
  2. ^ a b Peter Doig, Discogs, accesat în  
  3. ^ a b Peter Doig, Archive of Fine Arts 
  4. ^ 16 august 2014 (în limba engleză)

Legături externe[modificare | modificare sursă]