Pește de gheață

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pește de gheață
Icefishuk.jpg
Larva peștelui de gheață
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Actinopterygii
Ordin: Perciformes
Subordin: Notothenioidei
Familie: Channichthyidae
Genuri

Chaenocephalus
Chaenodraco
Champsocephalus
Channichthys
Chionobathyscus
Chionodraco
Cryodraco
Dacodraco
Neopagetopsis
Pagetopsis
Pseudochaenichthys

Peștele de gheață (Channichthyidae), denumit uneori și peștele de gheață crocodil,[1] reprezintă o familie de pești perciformi găsiți în apele reci din jurul Antarctidei și sudul Africii de Sud. Sunt cunoscute 15 specii de pești de gheață; aceștia se hrănesc cu krilli, crustacee mici și alți perști.

Sângele lor este transparent din cauză că nu dispun de hemoglobină și/sau de alte eritrocite defuncte. Metabolismul lor se bazează doar pe oxigen dizolvat în sângele lichid, despre care se crede că este absorbit direct din apă, prin piele. Este o ipoteză plauzibilă, deoarece apa dizolvă cel mai mult oxigen atunci când este rece. De asemenea, mușchii lor (cu excepția miocardului) duc lipsă de mioglobină. Aceste proprietăți neobișnuite par a fi adaptări temperaturii foarte scăzute a habitatului lor.

Channichthyidaele sunt singurele vertebrate cunoscute fără hemoglobină. Deși nu o mai folosesc, rămășițe ale genelor de hemoglobină încă mai pot fi găsite în genomul lor.[2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Top 10 animale transparente”. descopera.ro. http://www.descopera.ro/natura/4449619-top-10-animale-transparente. Accesat la 13 iulie 2009. 
  2. ^ Carrol, Sean B. (2006) (în engleză). The Making of the Fittest. W.W. Norton. ISBN 978-0393061635