Parcul Național Vanoise

45°20′N 6°10′E (Parcul Național Vanoise) / 45.333°N 6.167°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Parcul Național Vanoise
Categoria II IUCN (Parc național)
Harta locului unde se află Parcul Național Vanoise
Harta locului unde se află Parcul Național Vanoise
Poziția Savoie
Franța
Coordonate45°20′N 6°50′E ({{PAGENAME}}) / 45.33°N 6.83°E
Suprafață528 km²  Modificați la Wikidata
Înființare  Modificați la Wikidata
Parcul Național Vanoise

Parcul Național Vanoise (franceză Parc National de la Vanoise, prescurtat PNV) este un parc național situat în Alpii Graici (Alpes grées) din Franța. El a fost inițiat în anul 1963 pentru protejarea caprei negre din regiune, fiind primul parc național din Franța. În anul 1976 primește diploma europenă pentru protecția naturii și animalelor.

Geografie[modificare | modificare sursă]

PNV este denumirea abreviată a parcului, care se întinde în regiunea Maurienne din Alpii de vest și regiunea Tarentaise, provincia Savoie din regiunea Rhône-Alpes. Parcul are suprafața de 530 km2, din care ca. 50 km2 sunt acoperiți de ghețari, pe teritoriul lui se află peste 40 de vârfuri cu altitudinea de de peste 3000 m deasupra n.m.. Parcul este subîmpărțit în două zone: zona cetntrală cu o supraveghere severă ( 1480 km²) și zona periferică pe teritoriul căruia se află 28 de comune și centrul turistic de administrare al parcului. Altitudinea parcului este între 685 m și 3855 m (La Grande Casse). Latura de est a parcului pe o lungime de 14 km este mărginit de granița cu Parcul Național Gran-Paradiso din Italia.

Vârfuri importante[modificare | modificare sursă]

Fauna[modificare | modificare sursă]

Fauna este reprezentată prin: capra de stâncă (Capra ibex), capra neagră (Rupicapra rupicapra), muflonul (Ovis orientalis musimon), (Marmota marmota), (Gypaetus barbatus), (Aquila chrysaetos) și (Mustela erminea).

Turism[modificare | modificare sursă]

Pe teritoriul parcului sunt ca. 500 km de căi de drumeție (cu Etape R122/123), GR 5 și GR 55), se pot practica sporturile de iarnă cu excepția lui Val-d'Isère, Tignes și Trois Vallées unde sunt regulamente severe de protecție a naturii. In parc există de asemenea o rețea de colibe pentru popas administrate de „Club Alpin Français”.



Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Parcul Național Vanoise