Pantof

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Pantofi din piele de crocodil

Pantoful este un obiect de încălțăminte purtat în principal în exterior. Rolul principal al pantofilor este de a proteja talpa picioarelor de suprafața pe care se circulă.[1] Alte roluri ale pantofilor sunt de a proteja picioarele de frig, căldură, umezeală și accidentări.[2]

Designul pantofilor s-a schimbat în timp, de la cultură la cultură, la începuturi acesta fiind proiectat doar cu câteva șnururi pentru a sta pe picior. Elementele ulterioare de modă au dat naștere unor stiluri noi, precum pantofi cu toc și fără. Încălțămintea contemporană diferă în stil, complexitate și cost.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Pantofi de sport

Pantoful este un acoperământ pentru laba piciorului, confecționat de obicei din piele, materiale sintetice sau pânză, având talpă și toc rigide și în general nedepășind glezna, spre deosebire de gheată sau chiar de cizmă, care ajunge să acopere pulpa piciorului.

Primele exemplare găsite în Mesopotamia erau niște învelitori din piele gen mocasin; pantofii au început să fie bogat decorați abia în epoca elenistică. Romanii au inventat pantofi potriviți pentru fiecare picior și i-au diferențiat în funcție de sex și rang.

În secolul al XIV-leaal XV-lea, pantofii au devenit foarte lungi și ascuțiți, vârfurile atingând o lungime de 45 cm sau chiar mai mult. În secolul al XVI-lea, vârfurile pantofilor erau foarte late, asemănătoare cu ciocul de rață. În secolul al XVII-lea, pantofii aveau tocuri moderate ca înălțime și erau deseori împodobiți cu rozete din dantelă sau cu funde, care au deschis drumul pentru cataramele din aur sau argint din secolul al XVIII-lea.

Prima fabrică de pantofi s-a deschis în 1760 în Massachusetts, dar pantofii au devenit ușor de fabricat și ieftini abia odată cu dezvoltarea mașinilor moderne din secolul al XIX-lea.

Pantoful în literatură[modificare | modificare sursă]

În basmul Cenușăreasa, scris de frații Grimm, pantoful are un rol important.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „SHOE HISTORY” (în engleză). Accesat în .  Parametru necunoscut |accesat= ignorat (posibil, |access-date=?) (ajutor)
  2. ^ „Der verführerische Schuh: Modetrends aus vier Jahrhunderten” (în germană). Accesat în .  Parametru necunoscut |accesat= ignorat (posibil, |access-date=?) (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]