Sari la conținut

Pancartă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

O pancartă sau o placardă[1][2] este un anunț instalat într-un loc public, precum un mic cartonaș, un semn sau o placă.[3] Aceasta poate fi atașată sau suspendată de pe un vehicul sau o clădire pentru a indica informații despre operatorul vehiculului sau despre conținutul vehiculului sau al clădirii. Termenul se poate referi, de asemenea, la semnele din carton sau la anunțurile purtate de greviști sau manifestanți .

Pancartă care anunță un vechi adăpost antiatomic

O pancartă este plasată pe o clădire pentru a indica informații speciale despre acea clădire. Cea mai obișnuită pancartă care a fost utilizată este trefla în culorile negru și galben care indică faptul că o clădire a fost pregătită în mod special pentru a fi utilizată ca un adăpost de urgență în cazul unei explozii nucleare în zonă. Pe clădiri pot fi plasate și pancarte temporare, cum ar fi semne de avertizare că acea clădire este fumigată și că nimeni nu ar trebui să intre.

În unele locuri este o practică obișnuită, iar în unele zone (precum California) este obligatoriu prin lege ca orice intrare principală într-o clădire comercială să aibă o placă atașată deasupra ușii care să indice că acea ușă trebuie să rămână deblocată pe parcursul programului.[4]

Cele mai comune două pancarte utilizate în general pe vehicule sunt permisele de parcare cu handicap pentru autoturisme personale și semnele de avertizare asupra materialelor periculoase pentru vehiculele comerciale. Există și alte tipuri, cum ar fi semnele „gabarit depășit” utilizate atunci când încărcături mari sunt transportate pe șosea.

Pancartele de pe vehicule comerciale sunt în general de două tipuri, primul, indicatorul unic, în care apar informații specifice de natură fixă, cum ar fi semnul galben „agent de oxidare” de mai jos și al doilea, indicatoarele precum rombul de incendiu al NPFA, care pot fi modificate pentru a prezenta noi informații pe măsură ce conținutul vehiculului se schimbă și care conțin informații despre substanța transportată.

Indicator de pericol de tip european, indicând foarte inflamabil (33) - benzină (1203)
Semnul NFPA 704, denumit și „romb de incendiu”. Consultați NFPA 704 pentru detalii.
Pancartă „agent de oxidare 5.1”
Acesta este un exemplu de semn fix. Acesta este un exemplu de semn modificabil. Acest tip de semn este uneori afișat ca un autocolant fix, dar este adesea realizat cu fie patru fante pentru a introduce cadrane cu valori diferite, fie cu un dispozitiv de blocare care permite fiecăruia dintre cadrane să fie schimbat. Acesta este un alt exemplu de semn fix, deși informațiile de pe el se referă în principal la situațiile de urgență.

În interfețele grafice ale programelor de calculator, o pancartă este o zonă dreptunghiulară a unei ferestre destinată afișării informațiilor către utilizator.[5][6][7]

Alte utilizări

[modificare | modificare sursă]

În modelele Organizației Națiunilor Unite, plăcuța de hârtie a unei delegații este denumită „pancartă”.

În Țările de Jos în timpul Habsburgilor și în Republica Olandeză, legile erau cunoscute sub denumirea de „pancarte” (în neerlandeză plakkaat) după forma lor de publicare prin intermediul unei plăci care era atașată de perete într-un loc public. Un exemplu important este declarația olandeză a independenței din 1581, cunoscută în limba olandeză drept Plakkaat van Verlatinghe .

  1. ^ Pancartă” la DEX online
  2. ^ Placardă” la DEX online
  3. ^ „placard”. Merriam-Webster, Incorporated. Accesat în . 
  4. ^ California fire code Section 1007.2.5 requires for most commercial buildings there be a readily visible durable sign adjacent to the doorway stating "This door to remain unlocked during business hours" with lettering of not less than 1 inch high on a contrasting background. Some cities in California (such as Los Angeles) also require the notice.
  5. ^ „OS X Human Interface Guidelines”. 
  6. ^ „REALBasic:TDG, Second Edition”. [nefuncțională]
  7. ^ „Design Guidelines - YDN”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]
Wikţionar
Wikţionar
Caută „Pancartă” în Wikționar, dicționarul liber.