Pachycephalosaurus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Pachycephalosaurus
Fosilă: Cretacicul târziu
Pachycephalosaurus Reconstruction.jpg
Stare de conservare
reconstituire
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Sauropsida
Ordin: Ornithischia
Subordin: Cerapoda
Familie: Marginocephalia
Subfamilie: Pachylocephalosaurida

Pachycephalosaurus a fost un dinozaur cu capul tare ce mânca plante. Fiind cel mai mare ornithischian din grupa sa, el avea o lungime de până la 6 m. Numele sau inseamna „reptila cu cap ingrosat” si era cel mai mare dintre dinozaurii cu capul tare. Era foarte mare, cu ochii de marime unor mingi de tenis. Era erbivor si avea simtul mirosului foarte dezvoltat. El a fascinat dintodeauna generații întregi de paleontologi, probabil prin ciudățenia ridicăturii sale osoase de pe cap. Capul sau era bombat, cu o porțiune foarte ridicata, și atingea o grosime de 25 de centimetri. În jurul craniului avea un fel de coroana de oase mici, unele ascuțite, altele rotunjite.

Foloasele ridicăturii osoase[modificare | modificare sursă]

Un fapt cunoscut este că o ridicătură osoasă împodobea capul acestui dinozaur. Aceasta probabil că era folosită pentru luptele dintre masculi, iar aceste lupte aveau loc pentru cucerirea femelelor, adică în același scop ca și muflonii de astăzi. Dar ea era folosită și pentru apărare, deoarece acea ridicătură putea zdrobi oasele oricărui teropod.

Caracteristicile dinozaurului[modificare | modificare sursă]

Acest pachycephalosaurid avea, ca toate reptilele cretacicului, piele cu solzi iar ,pe lângă acestea, se poate să fi avut dungi pe spatele său. Avea o coadă lungă și rigidă care îl ajuta să-și țină echilibrul, iar puternicele sale membre posterioare îl ajutau să alerge repede.Oricum ar arăta, a fost și este în continuare un dinozaur fascinant pentru toată lumea.