Sari la conținut

Pacea de la Aachen (1748)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Harta Europei după Pacea de la Aachen din 1748
Pacea de la Aachen - alegorie
Focuri de artificii deasupra Tamisei la celebrarea Păcii de la Aachen (gravură colorată contemporană)

Pacea de la Aachen a fost un tratat internațional încheiat la 18 octombrie 1748, care a pus capăt Războiului de Succesiune Austriacă. Acest tratat a fost precedat de un congres care a avut loc pe 24 aprilie 1748 în orașul imperial liber Aachen.

Conținut și consecințe[modificare | modificare sursă]

Tratatul de pace nu a stabilit nimic privitor la războiul comercial dintre Anglia și Franța în Indiile de Vest, Africa și India, astfel încât el nu a fost o baza unei păci durabile. În Franța a existat o indignare generală deoarece tratatul de pace era privit, în special din cauza Țărilor de Jos austriece, ca o renunțare inutilă la avantajele ce fuseseră obținute în principal datorită strălucitei strategii a mareșalului Maurice de Saxa. La Paris, a apărut expresia „bête comme la paix” („prost ca pacea”). Cu toate acestea, Pacea de la Aachen a adus stabilitate Italiei. Noile granițe ale teritoriilor și începutul domniei pașnicului Ferdinand al VI-lea al Spaniei a permis clauzelor Păcii de la Aachen să dureze până la izbucnirea Războiul Primei Coaliții în 1792.

Spania s-a opus mai târziu „clauzelor Asiento”, iar Tratatul de la Madriddin 5 octombrie 1750 care a completat Pacea de la Aachen stabilea că Marea Britanie renunța la pretențiile sale conform clauzelor Asiento în schimbul unei compensații de 100 000 de lire sterline.

În aprilie 1749 încheierea păcii a fost sărbătorită la Londra în Green Park cu focuri de artificii și muzică compusă de Georg Friedrich Händel la comanda regelui britanic George al II-lea.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Patrick Leigh Fermor: Der Baum des Reisenden: Eine Fahrt durch die Karibik. Frankfurt pe Main 2012, p. 183

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Adolf Beer: Zur Geschichte des Friedens von Aachen im Jahre 1748., Carl Gerold’s Sohn, Viena 1871.
  • Reed Browning: The War of the Austrian Succession. St. Martin’s Griffin, New York 1995, ISBN 9780312125615.

Legături externe[modificare | modificare sursă]