Sari la conținut

Pădurea Reșca

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pădurea Reșca
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Pădurea Reșca
Harta locului unde se află Pădurea Reșca
Localizarea rezervației pe harta țării
Poziția România
Județul Olt
Cel mai apropiat orașDrăgănești-Olt
Coordonate44°10′52″N 24°25′07″E () / 44.18111°N 24.41861°E[1]
Suprafață50 ha
Înființare2005

Pădurea Reșca este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip forestier) situată în județul Olt, pe teritoriul administrativ al comunelor Dobrosloveni și Fărcașele.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală cu o suprafață de 50 hectare se află în partea centrală a județului Olt, în hotarele nord-estice ale satelor Reșca și Hotărani, lângă drumul județean (DJ642 Dobrosloveni - Fărcașu de Jos), în imediata apropiere a rezervației naturale Iris - Malu Roșu[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Hotărârea de Guvern Nr.2151 din 30 noiembrie 2004 (privind instituirea regimului de arie naturală protejată pentru noi zone)[3] și reprezintă o zonă împădurită din lunca dreaptă a Oltului Inferior, cu scop de protecție pentru specii arboricole (stejarul lui Nae - monument al naturii) și ierboase[4].

Biodiversitate[modificare | modificare sursă]

Stânjenel-de-baltă (Iris pseudacorus)

Aria protejată dispune de tipuri de habitate cu păduri ripariene mixte (stejar, frasin și ulm), păduri subatlantice în amestec (stejar și carpen), păduri de gârniță și păduri aluvionare de luncă (salcie și plop alb).

Aria naturală adăpostește o mare varietate de faună și floră cu exemplare rare (unele protejate prin lege) specifice zonei de interferență a Câmpiei Romanaților cu Câmpia Boianului (subdiviziuni ale Câmpiei Române).

Flora este constituită din specii arboricole cu stejar (Quercus robur), frasin (Fraxinus augustifolia), velniș (Ulmus laevis), gârniță (Querqus frainetto), ulm de câmp (Ulmus minor), carpen (Carpinus betulus), chiparos-de-baltă (Taxodium distichum)salcie (Salix alba) sau plop alb (Populus alba).

La nivelul ierburilor sunt întâlnite plante cu specii de: lalea pestriță (Frittilaria meleagris), stânjenel-de-baltă (Iris pseudacorus), lalea-de-crâng (Tulipa bibersteniniana)[5], măzăriche (Vicia lutea), sânișoară (Saniculea europaea).

Fauna este reprezentată de specii de mamifere (rozîtoare: șoarece de câmp, chițcan de câmp, pârș de alun), păsări (barză albă, barză neagră, corb) și insecte.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Natura2000.eea.europa.eu - Natura 2000 - Pădurea Reșca - Hotărani (localizarea site-ului); accesat la 28 ianuarie 2013
  2. ^ Protectedplanet.net - Pădurea Resca (geolocalisation)[nefuncțională]; accesat la 28 ianuarie 2013
  3. ^ Hotărârea de Guvern Nr.2151 din 30 noiembrie 2004, publicată în Monitorul Oficial al României Nr.38 din 12 ianuarie 2005; accesat la 28 ianuarie 2013
  4. ^ Apmot.anpm.ro - Agenția pentru Protecția Mediului Olt, capitolul IV - Biodiversitate, accesat la 28 ianuarie 2013
  5. ^ Laleaua-de-crâng este cunoscută în unele regiuni ale țării sub denumirea de lalea galbenă