Péter Bod

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Péter Bod
Date personale
Născut[1][3][2][4] Modificați la Wikidata
Cernatu de Sus⁠(d), Covasna, România[2] Modificați la Wikidata
Decedat (57 de ani)[5] Modificați la Wikidata
Ighiu, Alba, România Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (accident vascular cerebral) Modificați la Wikidata
Religieprotestantism Modificați la Wikidata
Ocupațieistoric literar[*]
pastor
scriitor
teolog[*]
istoric
bibliotecar Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba maghiară[6]
limba ebraică
limba latină
limba greacă Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiColegiul Național Bethlen din Aiud[2]
Universitatea din Leiden[2]
PatronajColegiul Național Bethlen din Aiud[2]  Modificați la Wikidata

Péter Bod (n. , Cernatu de Sus⁠(d), Covasna, România – d. , Ighiu, Alba, România) a fost un pastor reformat, istoric și scriitor transilvănean.

Studii[modificare | modificare sursă]

În perioada 1724-1729 a urmat cursurile Colegiului Reformat din Aiud. Mai apoi a studiat la Universitatea din Leiden între anii 1740-1743, specializându-se în domeniile filozofiei, teologiei, istoriei și jurisprudenței.

Activitatea științifică[modificare | modificare sursă]

Activitatea sa din domeniul științific a fost susținută de Kata Bethlen. Péter Bod s-a aflat de asemenea în anturajul lui József Benkő, considerat a fi unul din reprezentanții de seamă ai istoriografiei maghiare din Transilvania secolului al XVIII-lea. Una dintre cele mai cunoscute opere ale lui Péter Bod este cea intitulată „Magyar Athenas” („Ateneul maghiar”), o operă cu caracter biografic și bibliografic, referitoare la oamenii de litere și cronicarii de origine maghiară.

Péter Bod este și autorul primei istorii a românilor din Transilvania intitulată „Brevis Valachorum Transylvaniam incolentium Historia in qua populi Valachici in Transylvania status civilis et eclesiasticus, profani item ac sacri Ritus precipue vero Unionis cum Romano-Catolicis ab anno 1648” și editată în 1890 în 25 de exemplare, de către reprezentanții luptei naționale române. În ceea ce privește conținutul studiului, Péter Bod insistă asupra epocii daco-romane, asupra procesului de romanizare a Daciei și a originii poporului român. A mai publicat lucrări referitoare la istoria tiparului transilvănean și la istoria secuimii.[7]

Activitatea pastorală[modificare | modificare sursă]

În perioada 1749-1769 a fost pastor reformat la Ighiu.[8]

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Bod Péter, accesat în  
  2. ^ a b c d e f Cyclopaedia of Biblical, Theological and Ecclesiastical Literature 
  3. ^ a b Peter Bod, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  4. ^ a b Bod, Petrus (BLKÖ)[*][[Bod, Petrus (BLKÖ) (entry in the Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich (vol. 2, p. 9))|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  5. ^ a b Péter Bod 
  6. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  7. ^ Enciclopedia istoriografiei românești, editată de Ștefan Ștefănescu, Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1978, p. 61.
  8. ^ Enciclopedia istoriografiei românești, editată de Ștefan Ștefănescu, Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1978, p. 61.