Otto de Ballenstedt

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Otto de Ballenstedt (supranumit cel Bogat) (d. 9 februarie 1123) a fost primul principe din familia Ascanienilor care a guvernat în Anhalt și care, pentru scurtă vreme, a fost și duce de Saxonia. [1] Otto a fost fiul mai mare al contelui Adalbert al II-lea de Ballensetdt cu Adelida, fiică a markgrafului Otto I de Meissen. După moartea socrului său, Magnus de Saxonia din 1106, Otto a moștenit o parte a proprietăților acestuia din Saxonia, nutrind speranța de a-i succede acestuia ca duce, în virtutea căsătoriei sale cu fiica acestuia, Eilika de Saxonia. Cu toate acestea, titlul de duce a revenit viitorului împărat Lothar de Supplinburg. În 1112, după ce Lothar a fost proscris, Otto a fost numit ca duce de Saxonia de către împăratul Henric al V-lea. Însă pe parcursul aceluiași an, el a intrat în dispută cu împăratul și a fost nevoit să renunțe la titulatura ducală. De această dată, s-a aliat cu Lothar, pe care l-a ajutat să îl înfrângă pe contele Hoyer I de Mansfeld, care fusese numit duce de către împărat în 1115.

În luptă cu slavii, Otto a cucerit de la aceștia Zerbst și Salzwedel și și-a menținut loialitatea față de Lothar când acesta a devenit rege al Germaniei în 1125. De asemenea, Otto a manifestat revendicări față de comitatul de Weimar-Orlamünde, pe care îl pretindea din partea mamei sale.

Otto a fost tatăl lui Albert Ursul, cel care mai târziu va cuceri Brandenburg de la slavi, devenind primul markgraf al acelei provincii.

Familia[modificare | modificare sursă]

Căsătorit cu Eilika, fiica ducelui Magnus de Saxonia înainte de 1095, Otto a avut cu aceasta doi copii:

  • Albert (n. 1100-d. 1170)
  • Adelida (d. 1139), căsătorită prima dată cu contele Henric al IV-lea de Stade, iar apoi în 1139 cu contele Werner de Osterburg

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Weis, etc (). Ancestral roots of certain American colonists who came to America before 1700: lineages from Alfred the Great, Charlemagne, Malcolm of Scotland, Robert the Strong, and other historical individuals. Genealogical Publishing Com. p. 241. ISBN 0806317523. .