Organizația de Cooperare Economică la Marea Neagră

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

La 25 iunie 1992, șefii de stat și de guvern din unsprezece țări, au semnat la Istanbul, o declarație care a dat naștere Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN). Ea a luat ființă ca un model unic și promițător de inițiative multilaterale politice și economice care au ca scop stimularea interacțiunii și armoniei între statele membre, precum și de asigurare a păcii, stabilității și prosperității, dar și relațiilor de bună vecinătate în regiunea Mării Negre.

Odată cu intrarea în vigoare a Cartei de la 1 mai 1999, OCEMN a dobândit identitate juridic internațională și a fost transformată intr-o organizație economică regională: Organizația de Cooperare Economică la Marea Neagră[1]. Odată cu aderarea Serbiei (apoi Serbia și Muntenegru) în aprilie 2004, numărul de membri a crescut la doisprezece.

Membri[modificare | modificare sursă]

     State membre

     Națiuni cu statut de observator

Membrii fondatori sunt:

Membri ce au aderat pe parcurs:

Ca văzut mai sus, calitatea de membru nu a fost limitată la țările care au acces la Marea Neagră: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Grecia, Moldova și Serbia nu au ieșire la Marea Neagră.

Națiuni cu statut de observator:

În prezent, președinția este deținută de către Ucraina (noiembrie 2007 - mai 2008).

  1. ^ OCEMN, condusă de România, 01 Ianuarie 2011, evz.ro, accesat la 3 ianuarie 2011