Ordinul Sfântului Augustin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Călugăr augustin (sec. al XVIII-lea)
Sigla

Ordinul Sfântului Augustin (în latină Ordo Sancti Augustini, acronim OSA; până în 1963 Ordinul Eremiților Sfântului Augustin, Ordo Eremitarum Sancti Augustini, OESA) este un ordin călugăresc catolic.

Patronul ordinului este Sfântul Augustin.

Călugări trăitori după Regula Sfântului Augustin⁠(en)[traduceți] au existat în Europa începând cu secolul al VI-lea, după ce s-au refugiat din nordul Africii, în urma invaziei vandalilor. Ordinul a fost recunoscut în mod oficial în secolul al XIII-lea, ca al patrulea mare ordin mendicant (cerșetor), după franciscani, dominicani și carmeliți.

Mănăstiri pe teritoriul actual al României[modificare | modificare sursă]

  • Oradea: Mănăstirea cu hramul „Sfântul Nicolae” a fost întemeiată în jurul anului 1330 în cartierul Olosig, dincolo de Criș, la nordvest de Cetatea Oradea. A deținut o importantă bibliotecă. Ultima menționare datează din anul 1551. A fost distrusă în contextul asediului cetății din anii 1556-1557.[1]
  • Șemlacu Mare: Mănăstirea cu hramul „Sfântul Thomas Becket” a fost înființată de regele Béla al IV-lea în a doua jumătate a sec. al XIII-lea.[2]

Călugări renumiți[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Adrian Andrei Rusu, Dicționarul mănăstirilor din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș, Presa Universitară Clujeană, 2000, p. 189.
  2. ^ A. A. Rusu, Op. cit., p. 253.