Olga Szabó-Orbán

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Olga Szabo-Orban)
Salt la: Navigare, căutare
Olga Szabo-Orban
Olga Orban 2.jpg
Olga Szabó (stânga)
Informații personale
Născut(ă) 9 octombrie 1938(1938-10-09)
Cluj
Înălțime 1,61 m
Greutate 55 kg
Țară  România
Armă floretă
Mână dreptace
Antrenor național Andrei Vâlcea
Club CSA Steaua

Olga Szabó (nume dinaintea căsătoriei Orbán; n. , Cluj, Regatul României) este o fostă scrimeră română, laureată cu argint la Jocurile Olimpice din 1956 de la Melbourne și dublu laureată cu bronz la Mexico 1968 și la München 1972. A fost și dublă campioană mondială.

Carieră[modificare | modificare sursă]

S-a apucat de scrimă la o vârstă relativ înaintată de 14 ani, după ce profesoara sa de franceză și-a dus clasa la sala de scrimă, unde soțul acestei are antrenor.[1][2] S-a remarcat repede și a început să se pregătească cu maestrul Ludovic Ozoray la „Progresul” Cluj. În anul 1954 a câștigat campionatul național al României în categoria juniori, și un an mai târziu la seniori.[3]

La prima participare olimpică, la Melbourne 1956, a cucerit prima medalie olimpică a unui scrimer român, fiind laureată cu argint.[1] Aurul a fost câștigat de britanica Gillian Sheen, o scrimeră pe care Olga Orban o învinsese de două ori în timpul competiției.[1] Pentru acest rezultat a fost numită maestră a sportului. În anul 1961, alături de Maria Vicol, Ana Pascu și Ecaterina Orb-Lazăr, a obținut prima medalie românească la un Campionatul Mondial, un bronz, apoi aurul la individual în 1962.

După ce s-a retras, a devenit antrenoare la clubul ei, CSA Steaua. În anul 1990 a plecat în Ungaria cu soțul ei, Alexandru Szabo, și a lucrat la Budapest Honvéd.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]