Octavian Gheorghiu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Octavian Gheorghiu
Date personale
Născut1921 (98 de ani) Modificați la Wikidata
Ocupațiematematician Modificați la Wikidata

Octavian Emilian Gheorghiu (n. 1921 la Parcheș, Tulcea) a fost un matematician român.

În 1940 a absolvit liceul din Tulcea, iar în 1944 era licențiat în matematică. În perioada 1946 - 1949 ocupă postul de asistent la Catedra de Analiză Superioară și Logică Matematică pe lângă Universitatea din București. În 1949 este numit conferențiar de matematică la Universitatea Politehnica Timișoara.

Activitate științifică[modificare | modificare sursă]

Activitatea sa principală a constat în geometrizarea ecuațiilor cu derivate parțiale liniare sau neliniare. De asemenea, a dezvoltat studiul obiectelor geometrice definite de ecuații cu derivate parțiale.

A studiat diferite sisteme de ecuații funcționale și a demonstrat cum se obțin familiile de soluții generale măsurabile.

A extins cercetările mai multor matematicieni români și străini asupra caracterizării funcționale a funcțiilor trigonometrice prin ecuații funcționale sau sisteme de ecuații funcționale.

A publicat multe memorii, lucrări didactice, articole, unele în colaborare cu B. Cristici, V. Mioc și a fost influențat de J.A Schouten, Sierpinski, St. Golab, V. Wagner, I.E. Pensov, Paul Appel, Poisson, J. Aczél etc.

Legături externe[modificare | modificare sursă]