Occitania

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Drapelul deseori folosit de activişti occitani.

Occitania (occitană Occitània, AFI /ut͡si'tanjɔ/) este o regiune culturală în care se vorbește tradițional limba occitană. Cuprinde o parte de sud a Franței și Monaco, mai include și părțile mici ale Italiei (Văile Occitane) și ale Spaniei (Vall d'Aran). Ca conceptul cultural, Occitania a fost recunoscută deja în Evul Mediu, dar regiunea aceasta nu a format niciodată un organism legal sau politic sub acest nume de-a lungul istoriei, fiind totuși unit în cadrul Imperiului Roman și Regatului Vizigoților.

Conform estimărilor actuale, din 14 milioane de locuitori ai Occitaniei, 6 milioane înțeleg occitană, iar 3 milioane o vorbesc la nivelul avansat.[1] Principalele limbi vorbite în regiune sunt franceză, italiană, catalană și spaniolă, toate legate lingvistic de occitană. Vall d'Aran în Catalonia este unicul loc unde occitana (mai precis dialectul său aranez) se bucură de statut de limbă oficială.

Împărțirea între Franța de Nord, unde se vorbește langue d'oïl, și Franța de Sud, unde a dominat occitană (langue d'oc, lenga d'òc) este veche și a fost stabilită deja la începutul romanizării regiunii.[2] Astăzi, totuși, mai ales în Franța însăși, Occitania se confruntă cu problema de recunoaștere fiindcă franceza este singură „limba republicii” care trebuie folosită în spațiu public și administrare.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Frontierele Occitaniei suprapuse la harta administrativă a Franţei.
Harta Occitaniei

Occitania se întinde pe teritoriul celor patru state:

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ World Directory of Minorities and Indigenous People: Occitan. http://www.minorityrights.org/1626/france/occitanspeakers.html. Accesat la 26 decembrie 2009. 
  2. ^ Pierre Bec (1986). La Langue occitane. Presses Universitaires de France 

Vezi și[modificare | modificare sursă]