Sari la conținut

Nuno Gonçalves

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nuno Gonçalves
Date personale
Născut1425[2][3] Modificați la Wikidata
Decedat1492 (67 de ani)[2][3] Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor
portraitist[*][[portraitist (person who makes portraits)|​]] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba portugheză[4] Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu artisticRenaissance art[*][[Renaissance art (painting, sculpture and decorative arts of that period of European history known as the Renaissance)|​]], portret[*][1]  Modificați la Wikidata
Opere importanteRetrato de Santa Joana Princesa[*][[Retrato de Santa Joana Princesa (pictură de Nuno Gonçalves)|​]], Saint Vincent Tied to a Column[*][[Saint Vincent Tied to a Column (pictură de Nuno Gonçalves)|​]], São Francisco[*][[São Francisco (pictură de Nuno Gonçalves)|​]], Painéis de São Vicente de Fora[*][[Painéis de São Vicente de Fora (polyptych of six panels by Nuno Gonçalves)|​]]  Modificați la Wikidata

Nuno Gonçalves (n. 1425[2][3] – d. 1492[2][3]) a fost un portughez din secolul al XV-lea, despre care se crede că a fost pictorul de curte pentru regii Afonso al V-lea și Ioan al II-lea.[5] Este creditat pentru pictarea Panourilor Sfântului Vincențiu (Paineis de São Vicente de Fora). Panourile înfățișează membrii familiei regale portugheze alături de doi sfinți împreună cu elementele principale ale societății portugheze din secolul al XV-lea: clerul, nobilimea și oamenii de rând.

Se cunosc foarte puține lucruri despre viața lui, nefiind cunoscute nici data nașterii sau a morții; dar documentele vremii par să indice că a fost activ între 1450 și 1490.

El este înfățișat, printre alte câteva figuri istorice, în Padrão dos Descobrimentos (Patronul descoperirilor) din Belém, Lisabona.

Panourile Sfântului Vincențiu

[modificare | modificare sursă]

Singura referință pe care istoricii de artă o pot folosi pentru a susține că el este autorul panourilor este cea a lui Francisco de Holanda, în secolul al XVI-lea.[6] Acesta menționează o mare operă de artă realizată de el despre care se deduce că ar fi Panourile. De asemenea, se speculează că tatăl lui Hugo van der Goes a colaborat la pictura panoului, dar nu există dovezi concrete. De la descoperirea lor la sfârșitul secolului al XIX-lea, au existat mari dispute asupra identității pictorului și a personajelor prezentate în Panouri. Chiar și afirmația potrivit căreia prințul Henric Navigatorul apare în cel de-al treilea grup este încă în dezbatere. Cu toate acestea, Panourile Sfântului Vincențiu este văzută ca cel mai înalt vârf al artei antice portugheze.

  1. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  2. ^ a b c d The Fine Art Archive, accesat în  
  3. ^ a b c d RKDartists, accesat în  
  4. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  5. ^ „10 obras de referência do MNAA”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ Francisco de Holanda, Da pintura antiga (Lisbon, 1548).

Legături externe

[modificare | modificare sursă]