Nebun (șah)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Chess zhor 26.png
Chess zver 26.png
a8 b8 c8 d8 e8 f8 g8 h8
a7 b7 c7 d7 e7 f7 g7 h7
a6 b6 c6 d6 e6 f6 g6 h6
a5 b5 c5 d5 e5 f5 g5 h5
a4 b4 c4 d4 e4 f4 g4 h4
a3 b3 c3 d3 e3 f3 g3 h3
a2 b2 c2 d2 e2 f2 g2 h2
a1 b1 c1 d1 e1 f1 g1 h1
Chess zver 26.png
Chess zhor 26.png
Piese de
șah
Chess king icon.png Rege
Chess queen icon.png Regină
Chess rook icon.png Turn
Chess bishop icon.png Nebun
Chess knight icon.png Cal
Chess pawn icon.png Pion

Nebunul este una din piesele folosite la șah. Fiecare jucător are la începutul jocului doi nebuni, așezați între unul dintre cai și rege sau regină. Cu alte cuvinte, nebunii albului sunt așezați la început pe câmpurile c1 și f1, iar nebunii negrului pe c8 și f8.

Nebunul poate muta oricâte pătrățele, dar numai pe diagonală. Nebunul nu poate sări peste alte piese. În diagrama alăturată se poate vedea cum mută nebunul. Datorită mutării pe diagonală, un nebun rămâne întotdeauna pe câmpuri de aceeași culoare. Cum la începutul jocului un nebun stă pe un câmp negru, iar celălalt pe un câmp alb, cei doi nebuni se mai numesc și nebun de alb și nebun de negru.

Pentru că nebunul are acces la numai 32 din câmpurile tablei, este considerat mai slab decât turnul, care are acces la toate cele 64 de câmpuri ale table. În plus, un turn pe o tablă goală atacă 14 câmpuri, în timp ce un nebun atacă între șapte și treisprezece câmpuri, în funcție de poziție. Un turn este echivalentul aproximativ al unui nebun și a doi pioni.

Nebunii au cam aceeași valoare ca și caii. Nebunii câștigă în putere spre sfârșitul jocului, pentru că numărul de piese de pe tablă scade și astfel se eliberează linii de atac pentru ei. Pe o tablă goală, nebunul poate fi activ pe amândouă părțile în același timp, pe când calul se deplasează mai greu dintr-o parte într-alta a tablei. Într-un final de joc cu puține piese rămase, o pereche de nebuni este neîndoielnic mai puternică decât un nebun și un cal sau o pereche de cai. Un jucător având o pereche de nebuni are o armă strategică ce constă în posibilitatea de a face multe schimburi de piese care să ducă la un final de joc avantajos.[1]

Ca valoare de schimb, nebunul valorează cât trei pioni.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Sergiu Samarian Să învățăm metodic șahul, Ed. a III-a, Editura Uniunii de Cultură Fizică și Sport, 1965