Cal (șah)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Chess zhor 26.png
Chess zver 26.png a8 b8 c8 d8 e8 f8 g8 h8 Chess zver 26.png
a7 b7 c7 d7 e7 f7 g7 h7
a6 b6 c6 xx d6 e6 xx f6 g6 h6
a5 b5 xx c5 d5 e5 f5 xx g5 h5
a4 b4 c4 d4 nd e4 f4 g4 h4
a3 b3 xx c3 d3 e3 f3 xx g3 h3
a2 b2 c2 xx d2 e2 xx f2 g2 h2
a1 b1 c1 d1 e1 f1 g1 h1
Chess zhor 26.png
Calul mută în formă de L.
Piese de
șah
Chess king icon.png Rege
Chess queen icon.png Regină
Chess rook icon.png Turn
Chess bishop icon.png Nebun
Chess knight icon.png Cal
Chess pawn icon.png Pion

Calul este una din piesele folosite la șah. Piesa are de obicei forma unui cap de cal. Fiecare jucător are la începutul jocului doi cai, așezați între turnuri și nebuni. Cu alte cuvinte, caii albului sunt așezați la început pe câmpurile b1 și g1, iar caii negrului pe b8 și g8.

Mutarea calului este neobișnuită din două motive. În primul rând, calul mută două pătrate pe orizontală sau verticală și apoi un pătrat pe o direcție perpendiculară pe cea dintâi (cu alte cuvinte, în formă de L). Ca o consecință a acestei mutări, calul schimbă culoarea câmpului pe care se află la fiecare mutare. În al doilea rând, calul sare peste piesele care se găsesc între câmpul de plecare și cel de sosire. Este singura piesă care poate face acest lucru. Ca majoritatea pieselor, calul capturează o piesă adversă care se află pe câmpul pe care mută.

Această mutare este una dintre cele mai vechi mutări la șah, rămânând neschimbată pentru mai bine de un mileniu. De asemenea se găsește și în alte varietăți naționale ale șahului.

Cele mai multe piese sunt mai puternice atunci când se află în centrul tablei, dar acest fapt este adevărat mai ales în privința calului. După cum se vede în diagrama alăturată, un cal poziționat central atacă opt câmpuri. Însă un cal aflat la marginea tablei atacă numai patru, iar un cal aflat în colț numai două. În plus, calul are nevoie de mai multe mutări decât nebunul, turnul sau regina ca să treacă dintr-o parte a tablei într-alta.

Calul este singura piesă care poate muta la începutul jocului, înainte să fi fost mutat vreun pion. Date fiind aceste motive, cea mai bună mutare de început a calului este, în majoritatea situațiilor, spre centru. Într-o partidă de șah, caii sunt dezvoltați de obicei puțin mai devreme decât nebunii, și mult mai devreme decât turnurile și regina.

Vezi și[modificare | modificare sursă]