National Football League

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
National Football League
National Football League 2008.svg
Sport fotbal american
Înființat(ă) în 20 august 1920
Nr. de ediții a 103
Periodicitate anuală
Participanți 32 de echipe
Campion Tampa Bay Buccaneers (2)
Cele mai multe trofee Green Bay Packers (13)
Parteneri tv CBS, Fox, NBC, ESPN, NFL Network
Site oficial nfl.com
Crystal Clear app kworldclock.png
Pentru ediția actuală, vedeți :
Sezonul 2021 al NFL
Crystal Clear app kworldclock.png
Pentru ediția următoare, vedeți :
Sezonul 2022 al NFL
Crystal Clear app kworldclock.png
Pentru ediția precedentă, vedeți :
Sezonul 2020 al NFL

National Football League (NFL) este cea mai importantă competiție a fotbalului american profesionist. A fost fondată în anul 1920 de către unsprezece echipe membre ale American Professional Football Association, liga și-a schimbat numele în National Football League în 1923. În sezonul 2022 participă treizeci și două de echipe din Statele Unite. Liga este divizată în două conferințe egale - American Football Conference (AFC) și National Football Conference (NFC), fiecare conferință are la rândul ei patru divizii de alcătuite fiecare din patru echipe. NFL este o asociație voluntară a treizeci și două de echipe.[1][2] Liga este de departe competiția sportivă domestică cu cel mai mare număr mediu de spectatori pe meci din întreaga lume, la fiecare confruntare asistând în medie 67.509 de fani pe parcursul sezonului 2009.[3]

Sezonul regulat se desfășoară pe parcursul a șaptesprezece săptămâni timp în care echipele joacă șaisprezece meciuri și beneficiază și de o săptămână de pauză. Sezonul începe în joia din prima săptămână întreagă din septembrie și se termină fie la finalul lunii decembrie, fie la începutul lunii ianuarie. La sfârșitul fiecărui sezon regulat șase echipe din fiecare conferință participă la playofful NFL. Playofful este un turneu eliminatoriu la care participă douăsprezece echipe, în cadrul acestui turneu meciurile se joacă într-o singură rundă, acesta culminând cu Super Bowl. Acest joc are loc într-un oraș stabilit anterior, care de obicei este gazda unei francize NFL. Jucători, votați de către fani antrenori și jucători, formează două echipe una din AFC și cealaltă din NFC care se confruntă în Pro Bowl.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Istoria National Football League a început în 1920, când reprezentanți ai mai multor ligi profesioniste de fotbal american și a unor echipe neafiliate s-au întâlnit într-o reprezentanță Hupmobile din Canton, Ohio. Liga pe care au format-o s-a numit American Professional Football Conference, reprezentanții au realizat un acord informal privind structura programului și obligația de a stabili un campion la finalul sezonului. Participanți se schimbau foarte des în primele sezoane ale noii ligi. Din 1922 campionatul a căpătat numele actuala de National Football League. Din echipele ce au participat la primul sezon din 1920 doar două mai activează : Decatur Staleys (acum: Chicago Bears) și Chicago Cardinals (acum: Arizona Cardinals).

În anii '20 și '30 ai secolului XX liga s-a stabilizat și a căpătat progresiv o structură asemănătoare cu cea actuală. Primul meci de campionat, o adevărată finală a competiției s-a desfășurat în 1933. Participarea negrilor a fost interzisă între 1927 și 1945, de abia în primul sezon de după al Doilea Război Mondial s-a permis revenirea acestora în loturile echipelor NFL. Tot după cel de al Doilea Război Mondial funcția de Președinte al ligii a evoluat în cea actuală de Comisar NFL, aceasta a fost inspirată de funcția deja existentă în Major League Baseball. Echipele au devenit mai viabile din punct de vedere financiar, ultima echipă a dat faliment în 1952. În sezonul 1958 meciul pentru campionat a devenit cunoscut sub supranumele de „The Greatest Game Ever Played" (română: Cel mai Bun Meci Jucat Vreodată), NFL începea să se transforme în una dintre cele mai populare ligi din Statele Unite.

American Football League era o ligă rivală ce a fost înființată în 1959. Succesul de care s-a bucurat această ligă a dus la o fuziune între aceasta și vechea NFL. După această fuziune liga s-a mărit considerabil și a apărut Super Bowl, ce a devenit treptat cel mai urmărit eveniment televizat din SUA. Pe parcursul anilor '70, '80 și '90 liga s-a extins până a ajuns la numărul actual de treizeci și două de echipe. Datorită negocierii unor contracte colective de muncă cu sindicatul jucătorilor în anii ai '90 secolului trecut NFL a reușit să se mențină profitabilă și să devină singura mare competiție ce nu a fost afectată de o grevă generală a fotbaliștilor.

Sezonul[modificare | modificare sursă]

Începând cu 2002 structura sezonului pentru NFL este următoarea:

 • 4 meciuri în presezon, care se desfășoară între începutul lunii august și începutul lunii septembrie;
 • 16 meciuri pe parcursul a 17 săptămâni în timpul sezonului regulat;
 • playofful la care participă 12 echipe, acesta începe în ianuarie și se termină în februarie cu Super Bowl-ul.

Presezon[modificare | modificare sursă]

După scurte sesiuni de antrenament din primăvară și cantonamentele recunoscute oficial din iulie-august, cluburile din NFL joacă patru meciuri demonstrative între începutul lunii august și începutul lunii septembrie. Fiecare echipă găzduiește două dintre aceste meciuri. Presezonul începe cu Pro Football Hall of Fame Game, așa că cele două echipe ce joacă în acest meci au un presezon alcătuit din cinci meciuri.

Aceste jocuri sunt folosite de către echipe pentru a acomoda noii jucători cu atmosfera din NFL și cu coechipierii. Antrenori folosesc aceste jocuri pentru a evalua noile achiziții, jucătorii vedetă de obicei vor juca un singur sfert pentru a reduce riscul de accidentare. Câteva procese au fost intentate de fani de-a lungul vremii împotriva cluburilor ce introduc meciurile din presezon în abonamentele pe sezon la același preț cu cel al meciurilor din sezonul regulat, dar până la această dată niciunul dintre aceștia nu a câștigat.

Sezonul regulat[modificare | modificare sursă]

Structura sezonului pentru Browns. După acest orar ipotetic Browns va juca de două ori cu echipele pe fond albastru şi o dată cu cele pe fond galben, rezultând un total de 16 meciuri.

După presezon fiecare dintre cele treizeci și două de echipe participă la un sezon regulat alcătuit din șaisprezece meciuri desfășurate pe parcursul a șaptesprezece săptămâni, fiecare club beneficiind de o săptămână de pauză. Sezonul începe în joia din prima săptămână întreagă din septembrie cu un meci numit „Kickoff Game”, transmis în primetime. După structura actuală a campionatului, National Football League ar putea începe cel mai devreme pe 4 septembrie (cazul sezonului 2008) și cel mai târziu pe 10 septembrie (cazul sezonului 2009).

Progamul fiecărei echipe se alcătuiește în felul următor:

 • fiecare club joacă meciuri în sistem tur-retur cu celelalte trei din divizia sa (șase meciuri);
 • fiecare echipă joacă câte un meci cu fiecare dintre cele patru echipe dintr-o altă divizie (printr-un sistem de rotație de trei ani divizia se schimbă în fiecare an) din cadrul conferinței sale: două pe teren propiu, și două în deplasare (trei meciuri);
 • fiecare echipă joacă câte un meci cu fiecare dintre cele patru echipe dintr-o divizie (printr-un sistem de rotație de patru ani divizia se schimbă în fiecare an) din cadrul celeilalte conferințe: două pe teren propiu, și două în deplasare (patru meciuri);
 • fiecare echipă joacă câte un meci cu fiecare echipă din conferință proprie ce a terminat pe același loc în diviziiile lor în sezonul trecut: două pe teren propiu, și două în deplasare (două meciuri).

Playoff[modificare | modificare sursă]

Playofful NFL. Each of the four division winners is seeded 1–4 based on their W-L-T records. The two Wild Card teams (labeled Wild Card 1 and 2) are seeded fifth and sixth (with the better of the twohaving seed 5) regardless of their records compared to the four division winners.

Echipele ce participă la Super Bowl sunt alese în urma unui turneu de douăsprezece cluburi. La acest turneu eliminatoriu, în singură manșă, participă șase echipe din fiecare conferință, American Football Conference (AFC) și National Football Conference (NFC), la finalul celor șaisprezece jocuri din sezonul regulat.

Echipele actuale[modificare | modificare sursă]La NFL participă treizeci și două de cluburi. Fiecare club poate avea un lot de maxim cinzeci și trei de jucători, dar pe foaia oficială de joc pentru un meci oficial se pot trece doar patruzeci și cinci. Spre deosebire de Major League Baseball, Major League Soccer, National Basketball Association și National Hockey League, liga nu are nicio echipă din Canada deși Buffalo Bills joacă un meci pe an în Toronto. Majoritatea cluburilor se află în partea de est a Statelor Unite ale Americi.

Majoritatea zonelor metropolitane din SUA au o franciză NFL prezentă, Los Angeles, a doua zonă metropolitană din țară, nu a mai fost gazda unei echipe NFL din 1994 încoace, fiind singura excepție notabilă. Cluburile Rams și Raiders au jucat meciurile de acasă în zona Los Angeles între 1946–1994 și 1982–1994 respectiv. În 2005, din cauza Uraganului Katrina New Orleans Saints au jucat câteva meciuri în San Antonio și în Baton Rouge. Deasemenea se vorbește despre expansiunea NFL în Toronto, cel mai populat oraș canadian. Echipa cea mai susceptibilă de a face această mutare este Buffalo Bills care jocă la 140 kilometri (87 mi) sud și care uneori își dispută meciurile considerate acasă în Toronto pe Rogers Centre, aceștia aflându-se în propietatea unui om care se află acum în deceniul al nouălea al vieții (Ralph Wilson) și care nu pare să aibă planuri pentru menținerea echipei în familie după moartea sa.[4]

Dallas Cowboys este fanciza cu cea mai mare valoare din fotbalul american, aceasta fiind evaluată la 1,6 miliarde de dolari,[5] de asemenea este una dintre cele mai valoroase companii din sportul profesionist mondial, în prezent pe locul secund după clubul englez de fotbal Manchester United,[5] ce are o valoare estimată la 1,8 miliarde de dolari.[6] (Acționarul majoritar de la Manchester , Malcolm Glazer, deține și o echipă din NFL Tampa Bay Buccaneers.)

Începând cu sezonul 2002, echipele sunt împărțite în felul următor:

Chart notes
Un asterix (*) denotă o mutare a francizei.
 1. Dn cauza unei controverse din 1996, liga a suspendat oficial echipa Cleveland Browns, iar jucătorii și personalul s-au mutat în Baltimore pentru a constitui o nouă franciză: Baltimore Ravens.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ See corporate disclosure statement and statement of facts; Brief of NFL Respondents, in American Needle, Inc v. National Football League, et seq, Supreme Court of the United States, case no. 08-661, filed Jan 21, 2008
 2. ^ For example, "The Detroit Lions is a 'Professional' Football team owned by William Clay Ford, Sr., with a membership in the National Football League (NFL), which is an unincorporated association governed by its own constitution and bylaws." Detroit Lions v. National Football League, 41 < MI.4th 624, 629 (2007).
 3. ^ NFL maintains massive lead in attendance | Sporting Intelligence (în engleză) 
 4. ^ Wawrow, John, Associated Press (). „Buffalo Bills May Play Game in Toronto”. The Washington Post. 
 5. ^ a b Van Riper, Tom (). „The world's most valuable pro sports teams”. Forbes.com. Accesat în . 
 6. ^ Gage, Jack (). „The Most Valuable Soccer Teams”. Forbes. Accesat în .  Citare cu parametru depășit |coauthors= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]