Monzer al-Kassar

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Monzer al-Kassar
Date personale
Născut (78 de ani) Modificați la Wikidata
Yabrud⁠(d), Guvernoratul Rif Dimashq, Siria Modificați la Wikidata
Cetățenie Siria Modificați la Wikidata
Ocupațietraficant de arme[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba arabă Modificați la Wikidata

Monzer al-Kassar (în arabă منذر الكسار) (n. 1945, Siria),[1] supranumit „Prințul din Marbella”, este un traficant internațional de arme. A fost condamnat în februarie 2009, în Statele Unite, la 30 de ani de închisoare, fiind descris de judecători ca fiind unul dintre cei mai prolifici traficanți de arme mondiali[2].

Încă de la începutul anilor 1970, Monzer al Kassar a înarmat facțiuni angajate în conflicte violente în țări precum Nicaragua, Brazilia, Cipru, Bosnia, Croația, Somalia, Iran și Irak, dar și organizații clasificate drept teroriste, precum Frontul pentru Eliberarea Palestinei[3]. A construit o rețea internațională de asociați, companii-fantomă și conturi bancare în țări precum Marea Britanie, Spania, Liban, Siria, Irak, Polonia, Bulgaria și România[3].

Monzer al-Kassar a fost partener de afaceri cu Mike Nassar, traficantul de arme libanez care a operat și în România și care a fost asasinat în Brazilia în 2002[4]. Fratele lui Mike, Ellie, a fost implicat în scandalul „Țigareta” din România[4]. Monzer al-Kassar este cumnat cu Ali Issa Duba, șeful serviciilor secrete siriene[4]. Soția lui Al-Kassar, Raghda, face parte din familia președintelui sirian Hafez Assad[4].

A fost arestat în iunie 2007, în Spania, aproape simultan cu asociații săi Luis Felipe Moreno Godoy și Tareq Mousa al Ghazi, care au fost arestați în România[3]. A fost condamnat în anul 2009 la 30 de ani de închisoare, iar asociații săi la 25 de ani[2].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Meet the 'Prince of Marbella' - is he really supporting Iraq's insurgency?, Aram Roston, The Observer, 1 octombrie 2006
  2. ^ a b Un libanez arestat în România condamnat la 25 de ani închisoare pentru trafic de arme, 2 iul 2009, adevarul.ro, accesat la 5 decembrie 2010
  3. ^ a b c România a păcălit gherilele columbiene, 28 octombrie 2009, evz.ro, accesat la 5 decembrie 2010
  4. ^ a b c d Rețeaua armelor, decapitată în România, 11 iun 2007, adevarul.ro, accesat la 5 decembrie 2010

Legături externe[modificare | modificare sursă]