Sari la conținut

Friedrich Mohs

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Mohs)
Friedrich Mohs
Date personale
Nume la naștereCarl Friedrich Christian Mohs Modificați la Wikidata
Născut29 ianuarie 1773
Gernrode
Decedat29 septembrie 1839
Agordo
ÎnmormântatCimitirul Central din Viena Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Prusiei Modificați la Wikidata
Ocupațiemineralog
Limbi vorbitelimba franceză[3]
limba germană[4] Modificați la Wikidata
Activitate
DomiciliuViena
Freiberg  Modificați la Wikidata
Alma materUniversitatea Tehnică de Mine din Freiberg[*][1]
Universitatea din Halle-Wittenberg  Modificați la Wikidata
OrganizațieUniversitatea din Viena
Universitatea Tehnică de Mine din Freiberg[*]
Universitatea Tehnică Graz[*]  Modificați la Wikidata
PremiiHonorary Fellow of the Royal Society of Edinburgh[*][[Honorary Fellow of the Royal Society of Edinburgh (fellows of the Royal Society of Edinburgh who are of exceptional distinction)|​]] ()[2]
Zivilverdienstorden[*][[Zivilverdienstorden (award)|​]] (iunie 1825)[2]  Modificați la Wikidata
Profesor pentruWilhelm von Haidinger[*][[Wilhelm von Haidinger (Austrian mineralogist, geologist, and physicist)|​]], Josef Redtenbacher[*][[Josef Redtenbacher (Austrian chemist and botanist (1810-1870))|​]][1]  Modificați la Wikidata

Carl Friedrich Christian Mohs (n. , Gernrode, Saxonia-Anhalt, Germania – d. , Agordo, Veneto, Italia) a fost un mineralog german care a stabilit gradul de duritate a mineralelor în baza scării de duritate Mohs.

Mohs a studiat matematică, fizică și chimie la Universitatea "Martin Luther" din Halle (Saale). La academia din Freiberg își completează cunoștințele din domeniul mecanicii. Unul dintre profesorii să din Freiberg a fost mineralogul Abraham Gottlob Werner (1749-1817). În 1801 Mohs lucrează și cercetează în Neudorf (munții Harz), iar în 1802 sortează în Viena colecția lui petrografică. În anul 1812 devine profesor de mineralogie la Muzeul "Johannes" din Graz, în această perioadă stabilește „Scara de duritate Mohs” a mineralelor, scară acceptată pe plan internațional. Modul de clasificare a mineralelor pe care l-a propus se baza în mod deosebit pe proprietățile fizice (precum formă, duritate, consistență, greutate specifică), în contrast cu clasificările colegilor contemporani, care puneau accent pe compoziția chimică a mineralului. Ajuns în 1826 în Viena, ține o serie de cursuri de mineralogie, iar 1835 părăsește cabinetul de mineralogie fiind ales în Colegiul montan. Mohs moare în anul 1839 într-o călătorie în Italia, de unde este adus și înmormântat la Viena.

  1. ^ a b Genealogia matematicienilor 
  2. ^ a b https://anno.onb.ac.at/cgi-content/anno?apm=0&aid=lzg&datum=18250614&seite=1  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  4. ^ CONOR.SI[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)