Mitră

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Nu confundați cu Mitra.

Mitră se numește un acoperământ pentru cap înalt, de origine veche-persană, confecționat din țesături fine, cu broderii de aur și aplicații de pietre prețioase, purtat de arhierei și de unii arhimandriți și arhiprezbiteri, la slujbele religioase.[1]

În creștinism, mitra este un acoperământ al capului, ca o coroană, pe care o poartă în general episcopii sau de alte ranguri înalte. La ortodocși, mitra are o formă globulară, iar la catolici, aceasta este triunghiulară.[1]

Origine[modificare | modificare sursă]

Originiile mitrei sunt destul de vechi. În comunitățiile ebraice din Israelul antic, kohenul (marele preot ), purta o coroană de aur acoperită cu pânză albă, coroană numită mitznefet, de multe ori înțelesă ca un fel de mitră, ceilalți preoți iudei purtând turbane.

În creștinismul apusean[modificare | modificare sursă]

Papa Ioan Paul al II-lea având pe cap o mitră .

În tradiția creștină occidentală, mitra este o pălărie înaltă din piele, compusă din două părți similare (față și spate), fiind cusute în laturi și descusute la vârf, iar la spate având două clapete.

În Biserica Romano-Catolică doar cardinali, episcopii și abații au dreptul de a purta mitra. Culoarea unei mitre este de obicei albă, roșie sau galbenă. Unele pot fi brodate cu modele, cruci sau diamante, în funcție de rangul posesorului. De asemenea, papalitatea deține o mitră specială cu trei niveluri, făcută din aur, și numită tiara papală, dar papalitatea a încetat să o mai folosească folosind o mitră normală, dar destul de bogată în pietre prețioase.

În unele biserici protestante, doar episcopii poartă mitre, dar doar în anumite ocazi speciale.

În creștinismul răsăritean[modificare | modificare sursă]

O mitră a unui patriarh al Rusiei .

În tradiția răsăriteană, mitra este o coroană din aur, bombată, care are în vârf o cruce. La fel ca în Apus, unele mitre sunt decorate cu diamante, pietre prețioase și icoane.

În Biserica Ortodoxă Răsăriteană, doar episcopii și rangurile superioare (mitropoliții și patriarhii) au dreptul de a purta mitra. De obicei, mitrele patriarhilor sunt decorate cu icoane ale Fecioarei Maria sau ale lui Isus Hristos. Mitra patriarhului de la Constantinopol este decoarată cu un vultur bicefal, simbol al bisericii bizantine.

În Bisericile Ortodoxe Orientale, mitra este învelită cu un turban neagru la episcopi, și unul alb sau roșu la patriarhi.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Dicționar enciclopedic, Editura Enciclopedică, 1993-2009

Legături externe[modificare | modificare sursă]