Sari la conținut

Milton L. Humason

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Milton L. Humason
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Dodge Center⁠(d), Minnesota, SUA Modificați la Wikidata
Decedat (80 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Mendocino⁠(d), Mendocino County⁠(d), California, SUA Modificați la Wikidata
ÎnmormântatMountain View Cemetery and Mausoleum[*][[Mountain View Cemetery and Mausoleum (cemetery in Altadena, California)|​]] Modificați la Wikidata
Frați și suroriLewis H. Humason[*][[Lewis H. Humason (American astronomer)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Ocupațieastronom Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniuastronomie  Modificați la Wikidata
InstituțieObservatorul Mont Wilson  Modificați la Wikidata
Alma MaterDodge Center High School[*][[Dodge Center High School (school in Minnesota, United States)|​]]  Modificați la Wikidata

Milton Lasell Humason (n. , Dodge Center⁠(d), Minnesota, SUA – d. , Mendocino⁠(d), Mendocino County⁠(d), California, SUA) a fost un astronom american. El a fost născut în Dodge Center⁠(d), Minnesota.

A abandonat școala și nu avea nici o educație formală după vârsta de 14 ani. Pentru că iubea munții, și Mount Wilson în special, el a devenit un "cărăuș", luând materiale și echipament până sus în munte când se construia Observatorul Mount Wilson. În 1917, după un scurt stagiu la o fermă în La Verne, el a devenit un om de serviciu la observator. Din pur interes, s-a oferit voluntar pentru a fi un asistent de noapte la observator. Abilitatea sa tehnică și maniera liniștită l-au făcut un favorit la observator. Recunoscând talentul său, în 1919, George Ellery Hale⁠(d) l-a făcut membru al personalului de laMount Wilson. Acest lucru a fost fără precedent, deoarece Humason nu avea un doctorat, sau chiar o diplomă de liceu. În curând, el a dovedit că judecata lui Hale a fost corectă, făcând mai multe descoperiri observaționale cheie. El a devenit cunoscut ca un observator meticulos, obținând fotografii și spectrograme dificile ale unor galaxii slabe. Observațiile sale au jucat un rol major în dezvoltarea cosmologiei fizice, inclusiv asistarea lui Edwin Hubble în formularea legii lui Hubble. În 1950 a obținut un D. Sc. de la Universitatea din Lund.[2] S-a pensionat în anul 1957.

El a descoperit Cometa Cometa Humason⁠(d) (Humason), caracterizată de o distanță de periheliu⁠(d) mare.

Din cauza simplei întâmplări, Humason a ratat descoperirea lui Pluto. Unsprezece ani înainte de Clyde Tombaugh, Humason a captat un set de patru fotografii în care apărea imaginea lui Pluto.[3] Există o speculație persistentă că el a ratat descoperirea planetei pitice deoarece a căzut pe un defect din placa fotografică. Acest lucru este puțin probabil, totuși, având în vedere că aceasta apărea în patru fotografii separate de peste trei nopți diferite.

Mult din munca pe care Humason a efectuat-o a fost de fapt creditată lui Hubble, cei doi lucrând împreună timp de mulți ani.[necesită citare]

El a murit în Mendocino⁠(d).

În cultura populară

[modificare | modificare sursă]

În documentarul popular Cosmos: o călătorie personală al astronomului Carl Sagan, viața și opera lui Humason sunt portretizate pe ecran în episodul 10: Marginea lui Totdeauna.

  1. ^ a b c d Milton L. Humason, SNAC, accesat în  
  2. ^ Trimble, Virginia, "H0: The Incredible Shrinking Constant, 1925-1975", Publications of the Astronomical Society of the Pacific, v.108, p.1073-1082. (page 1076)
  3. ^ Nicholson, Seth B.; Mayall, Nicholas U. (ianuarie 1931). „Positions, Orbit, and Mass of Pluto”. Astrophysical Journal. 73: 1. Bibcode:1931ApJ....73....1N. doi:10.1086/143288.  Mai multe valori specificate pentru |DOI= și |doi= (ajutor)
  4. ^ Hockey, Thomas (). The Biographical Encyclopedia of Astronomers. Springer Publishing⁠(d). ISBN 978-0-387-31022-0. Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]