Millefeuille

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Un mille-feuille
Mille-feuille 20100916.jpg
Slide-mille-feuille.jpg

Mille-feuille (din franceză Mille-Feuille sau Millefeuille, însemnând „o mie de foi”), cunoscut și sub numele de tortă „cremeschnit”, este un produs de patiserie, făcut din foi garnisite cu cremă, fiind un desert tipic al bucătăriei franțuzești.

În mod tradițional acest tort este compus dintr-un aluat crocant (în franceză Pâte Feuilletée), acoperit cu două straturi de cremă de vanilie (créme pâtissiére), însă există și alte variante care înlocuiesc crema, cum ar fi frișca sau marmelada. De obicei ultimul strat de aluat, este acoperita cu o glazură peste care se poate adăuga și zahăr pudră vanilat.

Originea acestui desert nu este cunoscută cu exactitate. Primele informații se găsesc în cartea „Cuisinier françois di François Pierre de La Varenne”, din anul 1651. Rețeta a fost perfecționată apoi de Marie-Antoine Carême care o consideră o rețetă cu origini încă din Antichitate. În anii recenți au fost create rețele de millefeuille sărate, cu brânză de vacă, spanac sau alte umpluturi sărate.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • André Guillot, Vraie Cuisine légère, Éditions Flammarion, 1992, republished in 2007 ISBN 978-2-08-202542-3 (in French). The counting of layers was reported in Compte-rendu du Séminaire n°32 de gastronomie moléculaire (December 18th, 2003) from the French Society of Chemistry, see Compte-rendu (in French).

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de millefeuille