Mijaela Tesleoanu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mijaela Tesleoanu
Date personale
Născută Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Decedată (69 de ani) Modificați la Wikidata
La Habana, Havana Province⁠(d), Cuba Modificați la Wikidata
Cetățenie România
 Cuba Modificați la Wikidata
Ocupațiemaestru de balet[*]
balerină
dansatoare[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata

Mijaela Tesleoanu (n. , București, România – d. , La Habana, Havana Province⁠(d), Cuba) a fost o dansatoare română, profesoară de balet clasic și maestră de balet, care a trăit și a lucrat în Cuba.

Primi ani[modificare | modificare sursă]

Mijaela Tesleoanu s-a născut la București în 1942. A studiat la Universitatea Națională de Muzică din București, apoi s-a angajat la Opera Națională Română. S-a căsătorit cu baritonul cubanez Ramón Calzadilla⁠(es)[traduceți], în 1963, în timp ce el avea o bursă de studii în România.[1]

Cariera[modificare | modificare sursă]

După plecarea în Cuba, în 1963, l-a întâlnit pe dansatorul Fernando Alonso⁠(d) și a devenit membră a Baletului Național Cubanez⁠(d) (Ballet Nacional de Cuba; BNC). Ca membru al corpului de balet⁠(d), ea a dansat în balete clasice din secolul al XIX-lea, precum și în piese contemporane. În 1963, Tesleoanu a jucat în filmul Giselle, regizat de Enrique Pineda Barnet și produs de Institutul Cubanez del Arte e Industria Cinematográficos.

După retragerea de pe scenă în 1987, Tesleoanu a lucrat ca profesoară de balet nu numai în Havana, dar și cu diferite companii și universități din America Latină, cum ar fi Universitatea de Santiago de Chile, Universitatea Autonomă din Chihuahua, Balet Clásico de Hermosillo, Balet de Cámara de Jalisco, Baletul Contemporan din Caracas și Baletul Național din Guatemala. A primit o diplomă în balet în 1994 din partea Institutului Superior de Artă Cubanez.[2]

În 2008, s-a anunțat că Tesleoanu a fost unul din cei doar doi non-cubanezi de pe statul de plată al BNC;[3] ea a primit Medalia de Merit a companiei în anul 2010. De asemenea, a primit o distincție din partea Ministerului Cubanez al Culturii, la Premiile pentru Cultura Națională din 2007.[1][2] A murit la Havana, în 2011.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Salas, Roger (). „Mijaela Tesleoanu, bailarina y maestra del ballet clásico”. El Pais (în Spanish). Accesat în . 
  2. ^ a b „Cuban Ballet Mistress Died in Havana at 69”. Radio Rebelde. . Accesat în . 
  3. ^ Betancourt, José Luis Estrada (). De la semilla al fruto: la compañía (în Spanish). Casa Editoria Abril. p. 133. ISBN 978-959-210-561-4. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]