Sari la conținut

Balet clasic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pictură cu dansatori de balet de Edgar Degas, 1872.

Baletul clasic este o formă a dansului care se exprimă prin mișcări precise ale corpului, bazându-se în special pe arătarea unor linii estetice ale acestuia.

Denumirea de balet

[modificare | modificare sursă]

Termenul „balet” provine probabil din cuvântul italian ballare, care înseamnă a dansa. În secolele XIII-XIV se numea balet o melodie care însoțea un anume dans, iar în Franța și versurile care se cântau în această împrejurare. Dansul avea un caracter mimetic și comporta o mică punere în scenă.

Combinându-se cu alte tipuri de reprezentații și divertismente, ajunge, după o lungă evoluție, îndeosebi sub directivele poeților și muzicienilor umaniști, să reunească toate trăsăturile caracteristice unui nou tip de distracție colectivă, care primește denumirea de balet.

Deși în Italia apăruseră înainte unele încercări de balet, e drept sub o formă mai puțin finită, după un consens unanim, data nașterii acestor divertismente o fixează „Baletul comic al reginei” (Ballet comique de la reine) dat la 15 noiembrie 1581, la Palatul Bourbon din Paris.