Balet clasic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Pictură cu dansatori de balet de Edgar Degas, 1872.

Baletul clasic este o formă a dansului care se exprimă prin mișcări precise ale corpului, bazându-se în special pe arătarea unor linii estetice ale acestuia.

Introducere[modificare | modificare sursă]

Cine vrea să se orienteze în aspectele variate ale dansului clasic (baletului) nu o va putea face fără să cunoască cum a luat naștere această artă, evoluția și etapele ei, interpreții, coregrafii și teoreticienii care au contribuit la dezvoltarea sa. Dar o istorie a baletului întâmpină dificultăți insurmontabile și nu se poate realiza decât parțial, fiindcă n-a existat și încă nu s-a creat, cu toate eforturile depuse, un sistem de semne precise, care să fixeze principalul și indispensabilul său element, dansul, iar în scrierile despre viața și activitatea celor care au activat în acest domeniu ar trebui să se tindă spre rigurozitatea lucrărilor istorice scrise în alte domenii. Acest deziderat apare cu atât mai dificil cu cât, nici toți acei care au scris în această materie nu sunt de acord dacă obiectul preocupării lor trebuie să fie numai dansul, sau tot complexul artistic denumit balet.

Denumirea de balet[modificare | modificare sursă]

Dacă însă în trecut, când aceasta era o artă cu un profil abia conturat, nesiguranța și dubiurile își puteau găsi o explicație acceptabilă, în epoca contemporană, după sute de balete cu trăsături specifice și conținut tematic foarte variat, credem că se poate scrie o istorie în care să se vorbească numai despre ceea ce, în general, se înțelege prin termenul balet. Alți autori ca Pierre Michaut, Arnold Haskell sau Eberhard Rebling au încercat-o cu rezultate apreciabile. Precum se știe, denumirea aceasta provine probabil din cuvântul italian ballare, și este o redenumire. În secolul 13-14 se numea balet o melodie care însoțea un anume dans, iar în Franța și versurile care se cântau în această împrejurare. Dansul avea un caracter mimetic și comporta o mică punere în scenă. Combinându-se cu alte tipuri de reprezentații și divertismente, ajunge după o lungă evoluție, îndeosebi sub directivele poeților și muzicienilor umaniști, să reunească toate trăsăturile caracteristice unui nou tip de distracție colectivă, care primește denumirea de balet.

Primul balet[modificare | modificare sursă]

Deși în Italia apăruseră înainte unele încercări de balet, e drept sub o formă mai puțin finită, după un consens unanim, data nașterii acestor divertismente o fixează „Baletul comic al reginei” (Ballet comique de la reine) dat la 15 noiembrie 1581, la Palatul Bourbon din Paris.

Vezi și[modificare | modificare sursă]