Mielul Shaun

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Mielul Shaun
Shaun the Sheep.PNG
Informații generale
Gen Comedie
Regizor(i) Richard Goleszowski
Christopher Sadler
Creator(i) Nick Park
Dezvoltator(i) Richard Goleszowski
Alison Snowden
David Fine
Voci John Sparkes
Justin Fletcher
Gemma Dixon
Joe Haynes
Jo Allen
Compozitor temă muzicală Mark Thomas
Temă muzicală de început "Life's a Treat", performed by Vic Reeves
Temă muzicală de sfârșit "Life's a Treat (versiune instrumentală)
Țară de origine Statele Unite
Limbă(i) Engleză
Nr. de sezoane Modificați la Wikidata
Nr. de serii 4
Nr. de episoade 130 (Lista episoadelor)
Producție
Producător(i) Julie Lockhart (prima serie), Gareth Owen (a doua serie), John Woolley (seriile 3 și 4)
Producător(i) executiv(i) Miles Bullough
David Sproxton
Peter Lord
Nick Park
Michael Carrington
Companie(i) de producție Aardman Animations
BBC
Westdeutscher Rundfunk
Perioadă de difuzare 7 minute
Difuzare
Canal originar CBBC, BBC
Format imagine 16:9 ecran lat PAL (576i) (2007)
16:9 HDTV (1080i) (2009–10, 2013–2014)
Format audio Dolby Digital 5.1
Difuzare originară 5 martie 2007 (2007-03-05)
Cronologie
Seriale similare A Close Shave
Timmy Time și grădinița
Legături externe
Website oficial

Mielul Shaun (engleză Shaun the Sheep) este un serial de televiziune animat pentru copii produs de Aardman Animations, Curious Pictures și comandat de BBC și WDR. Serialul a fost creat de Nick Park, realizatorul filmelor cu Wallace și Gromit, folosind aceeași tehnologie. Toate personajele sunt modelate din plastilină și filmate cu încetinitorul. Este primul serial difuzat în Marea Britanie de CBBC în martie 2007. În 2011, serialul este format din 2 sezoane cu un total de 80 episoade.

O premisă a seriei este că oaia Shaun are inteligență umană și creativitate. Acțiunea are loc de obicei într-o fermă, iar în fiecare episod apare un conflict comic pe care Shaun trebuie să-l rezolve înainte de sfârșitul fiecărui episod. Alte teme frecvente: câinele ciobănesc Bitzer, care păzește oile și uneori îl ajută sau este ajutat de Shaun în diferite probleme. Fermierul este miop și nu observă acțiunile inteligente ale lui Shaun și ale celorlalte animale din fermă, ceea ce generează numeroase situații comice.

Nu există niciun dialog vorbit, chiar și de către personajele umane. În acest fel, serialul este o reminiscență a filmelor mute de comedie. Cu toate acestea, simple mormăieli, suspine, etc, sunt folosite pentru a defini starea de spirit a fiecărui personaj și sentimentele sale.

În România, serialul a fost difuzat de Cartoon Network și Prima TV.

Personaje[modificare | modificare sursă]

  • Shaun - Shaun este protagonistul serialului și deși este cel mai mic, el este liderul turmei. El este o oaie isteață și încrezătoare, predispusă la nebunii dar el știe cum să îi scoată pe ceilalți din ea. Nefiind dialog, Shaun comunică ca o oaie obișnuită și anume prin behăit și își explică ideile desenând diagrame. Este și bun prieten cu câinele Bitzer deși asta nu îl oprește să îi mai joace cât o farsă.
  • Bitzer - Bitzer este câinele galben credincios al fermierului pus să păzească turma de oi. El comunică prin lătrături și dă instrucțiuni oilor suflând din fluierul său. Este bun prieten cu Shaun și mereu îl ajută când el și celelalte oi au probleme.
  • Shirley - Shirley este cel mai mare membru al turmei. O oaie gigantă, ea este de obicei văzută mâncând liniștită, deși este destul de intimidantă să îl apere pe Shaun de motanul Pidsley. Ea este atât de mare încât obiectele mari dispar în lâna sa și mai mereu rămâne blocată în diferite locuri, celelalte oi fiind nevoite să o ajute. Mărimea sa însă poate fi de folos când este nevoie de un un berbec sau ceva similar.
  • Timmy - Timmy este vărul lui Shaun și singurul miel din turmă, de aceea fiind cel mai inocent. El este un copil și este deobicei văzut cu o suzetă în gură. Apare și în propriul serial Timmy Time și grădinița unde sunt prezentate aventurile sale la grădiniță.
  • Mama lui Timmy - Ea este mama lui Timmy și mătușa lui Shaun. Nu este prea pricepută în treburile materne și de aceea chiar la folosit pe Timmy ca o vopsea improvizată. Când copilul ei se pierde, ea nu mai poate fi consolată în nici un fel până când acesta nu revine teafăr.
  • Nuts - Nuts este o oaie excentrică dar destul de folositoare și deobicei se alătură și îl ajută pe Shaun ca restul turmei. Dar lucrul ce îl distinge de celelalte oi este faptul că are amândoi ochii de formă diferită.
  • Fermierul - El este un om spre chelie cu ochelari care administrează ferma cu Bitzer de partea sa. Principala preocupare a animalelor sale e să se asigure că el rămâne complet imprevizibil în privința sensibilității lor, un lucru făcut ușor de natura sa convențională și neobservantă dar complicată de entuziasmul său pentru hobby-uri noi. Nu vorbește cu cuvinte ci face sunete murmurate sau mormăie sub respirația sa suficient de audibil pentru ca telespectatorii să poate înțelege ce vrea să spună. Încercările sale dezastroase de a-și găsi o iubită este o fază comună în serial.
  • Porcii obraznici (en. The Naughty Pigs) - Ei sunt niște porci ce stau într-un țarc plasat lângă locul oilor. Ei mereu încearcă să le joace feste oilor și să îi bage în probelem. Însă ei sunt speriați de Bitzer (deși uneori încearcă să se ia și de el) și au fost dați afară de fermier în episodul "Pig Trouble".
  • Pidsley - Pidsley este pisica galbenă a fermierului, un personaj minor în primul sezon și principalul antagonist în al doilea sezon. Ea dorește să fie unica atenție a fermierului și de aceea este jelos pe Bitzer. De asemenea ea urăște oile, crezând că sunt stupide și mai prejos decât ea.

Lista episoadelor[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]