Michael Flynn
[[wiki]] | Acest articol sau această secțiune nu este în formatul standard. Ștergeți eticheta la încheierea standardizării. Acest articol a fost etichetat în ianuarie 2023 |
Michael Thomas Flynn (n. , Middletown(d), Rhode Island, SUA) este un general-locotenent pensionat al Armatei Statelor Unite ale Americii, care a fost al 24-lea consilier pentru securitate națională a SUA timp de 22 de zile la începutul administrației Trump. El și-a dat demisia din cauza dezvăluirilor că a mințit în legătură cu conversațiile cu Serghei Kislyak. Flynn a avut un rol important în elaborarea strategiei SUA în combaterea terorismului și în dezmembrarea rețelelor de insurgenți din războaiele din Afganistan și Irak, și i-au fost atribuite numeroase misiuni de nivel înalt de informații și luptă convențională. A fost al 18-lea director al Agenției de Informații pentru Apărare din iulie 2012 până la retragerea sa forțată din armată în august 2014. În timpul mandatului său, a ținut o prelegere despre conducere la sediul din Moscova al direcției de informații militare ruse GRU, fiind primul oficial american care a primit intrarea în acest sediu.[1]
După retragerea din armată în octombrie 2014, Flynn a înființat Flynn Intel Group, care a oferit servicii de consultanță în informații pentru companii și guverne, inclusiv în Turcia. În decembrie 2015, el a fost plătit cu 45.000 de dolari pentru a susține un discurs la Moscova la aniversarea a 10 ani a RT, o rețea de televiziune internațională controlată de statul rus, unde a luat masa alături de președintele rus Vladimir Putin.
În februarie 2016, Flynn a devenit consilier pentru securitate națională al lui Trump pentru campania sa prezidențială din 2016 . [2] [3] În martie 2017, Flynn s-a înregistrat retroactiv ca agent străin, recunoscând că în 2016 a desfășurat activități de lobby plătite de care ar fi putut beneficia guvernul Turciei. [4] [5] Pe 22 ianuarie 2017, Flynn a depus jurământul ca consilier pentru securitate națională. [6] Pe 13 februarie 2017, el a demisionat după ce au apărut informații că l-a indus în eroare pe vicepreședintele Mike Pence și pe alții cu privire la natura și conținutul comunicărilor sale cu ambasadorul rus în Statele Unite, Serghei Kislyak . [7] [8] [9] Mandatul lui Flynn ca consilier pentru securitate națională este cel mai scurt din istoria funcției. [10] [11]
Note
[modificare | modificare sursă]- ^ Gloria Borger; Pamela Brown; Jim Sciutto; Marshall Cohen; Eric Lichtblau (). „First on CNN: Russian officials bragged they could use Flynn to influence Trump, sources say”. CNN Digital.
- ^ Holland, Mark Hosenball, Steve (). „Trump being advised by ex-U.S. Lieutenant General who favors closer Russia ties”. Reuters.
- ^ „Michael Flynn: timeline of the former national security adviser's case”. The Guardian. .
- ^ Swanson, Ian (). „Turkey and Michael Flynn: Five things to know”. The Hill.
- ^ Braun, Stephen; Day, Chad (). „Former Trump aide Flynn says lobbying may have helped Turkey”. Associated Press (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în .
- ^ Farhi, Arden; Brennan, Margaret; Dufresne, Louis; Gross, Katherine; Watson, Kathryn; Alemany, Jacqueline (). „A timeline of Michael Flynn's contacts with Russia, his ouster and guilty plea”. CBS News. Accesat în .
- ^ Haberman, Maggie; Rosenberg, Matthew; Apuzzo, Matt; Thrush, Glenn (). „Michael Flynn Resigns as National Security Adviser”. The New York Times. Accesat în .
- ^ Miller, Greg; Entous, Adam; Nakashima, Ellen (). „National security adviser Flynn discussed sanctions with Russian ambassador, despite denials, officials say”. The Washington Post.
- ^ Pramuk, Jacob (). „Trump: I fired Flynn because of what he told Pence”. CNBC(d).
- ^ Flynn, Michael E. (). „On Michael Flynn's Tenure as National Security Advisor”. The Quantitative Peace. Accesat în .
- ^ Hawkins, Derek (). „Flynn sets record with only 24 days as national security advisor. The average tenure is about 2.6 years”. The Washington Post.