Sari la conținut

Mișna

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Mișna (Mishna -משנה repetare) este o culegere de compilații de opinii și dezbateri juridice care stau la baza dreptului religios iudaic. Termenul în traducere înseamnă învățătură și repetare. Mișna de asemenea denotă o metodă de memorizare orală a discursului rabinic. Mișna a fost scrisă în limba ebraică din primele secole ale mileniului I e.n., într-un stil direct, prezentând multiple opinii ale înțelepților asupra învățăturii iudaice. Numărul mare de opinii a fost inclus pentru a ajunge la un consens în privința temelor controversate.

După credința iudaică, Dumnezeu a dat poporului lui Israel "Legea" sau "Învățătura" Tora (se citește Torá) în două forme: scrisă și orală. Cea scrisă "Torá she'bi'khtav", adică (Biblia ebraică, Tanah) s-a păstrat în manuscrise, în vreme ce Torá orală ("Torá she b' 'al pé") a fost transmisă oral, din generație în generație de-a lungul secolelor până în perioada dominației romane, când s-a constatat pericolul dispariției acestei tradiții, mai ales după distrugerea Templului din Ierusalim. În această perioadă de războaie și represiuni a apărut necesitatea de a conserva Torá orală prin codificarea ei în formă scrisă.

Mişna - Manuscrisul Kaufmann (sec. al XII-lea), cel mai vechi exemplar al Mişnei, referinţă pentru ediţiile ulterioare

Generațiile codificatorilor și comentatorilor Torei orale sunt următoarele:

Generația I: Rabi Iohanan ben Zakai;

Generația II: Rabi Gamliel din Yavne, rabi Eliezer și rabi Ioșua;

Generația III: Rabi Akiva;

Generația IV: Rabi Meir, rabi Yehuda;

Generația V: Rabi Yehuda ha' Nassí, redactorul și codificatorul ultimativ al Mișnei (ca 200 e.n.).

Mișna conține 6 ordine (cărți, cicluri, סדרים sedarim, ședință, studiu). Fiecare din aceste ordine conține de la 7 la 12 tratate numite massehtot (מסכת massekhet, broșură). Fiecare massekhet este compusă dintr-un număr variabil de articole, numite mișnaiot (משנהmișna: repetare, articol, "învățătură").

Ordinele Mișnei sunt : 1/ Zraíym (Semințe) זרעים - legi privind agricultura 2/ Mo'éd (Sarbatoare ) מועד- legi privind sărbătorile (mo'adim și haggim) 3/ Nașim - (Femei) נשים - legi privind viața de cuplu 4/ Nezikin - (Daune) נזיקין - legi guvernând relațiile dintre oameni și funcționarea tribunalelor religioase 5/ Kodașim - (Lucrări sfinte) קדשים - legi privind sacrificiile și riturile în templul din Ierusalim, animalele de sacrificat etc. 6/ Teharot - ( Purificări) טהרות - legi ale riturilor de purificare.

Comentariile rabinilor la textele mișnaice în timp de trei secole au fost înregistrate în limba aramaică și au fost redactate sub numele Ghemara. Mișna și Ghemara împreună formează Talmudul.

Mișna reprezintă sursa principiilor juridice (Halakhá) și în același timp a povestirilor, a pildelor sau a legendelor (Agadá) din Talmud.

Texte electronice

[modificare | modificare sursă]

Prelegeri audio

[modificare | modificare sursă]

Legături externe

[modificare | modificare sursă]