Prosopis

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Mesquite)
Acest articol se referă la arborii genului Prosopis. Pentru alte sensuri, vedeți Prosopis (dezambiguizare).
Prosopis

Prosopis cineraria
Clasificare științifică
SupradomeniuBiota
SupraregnEukaryota
RegnPlantae
SubregnViridiplantae
InfraregnStreptophyta
DiviziuneTracheophyta
SubdiviziuneSpermatophytes
OrdinFabales
FamilieFabaceae
SubfamilieMimosoideae
TribMimoseae
Gen
Prosopis[1]
L., 1767

Mesquite este numele cel mai comun pentru mai multe specii de arbori scunzi, aparținând genului Prosopis, specifici zonelor deșertice din nordul Mexicului, respectiv sudului și sud-vestului Statelor Unite. Mesquite este numele comunpentru mai multe specii de arbori mici ai genului. Majoritatea arborilor speciilor genului cresc nativ în statele mexicane Chihuahua, Sonora, Baja California și Baja California Sur, respectiv în statele americane New Mexico, Arizona și California. Există doar o excepție, varietatea Prosopis strombulifera (numit popular creeping mesquite), care este o specie invaziva sudului Californiei.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Cuvântul folosit în limba engleză, mesquite este un cuvânt împrumutat din limba spaniolă, mezquite, care la rândul său este o adaptare a cuvântului din limba Nāhuatl mizquitl.[2][3][4]

Mesquite ca specie invaziva[modificare | modificare sursă]

Cunoscut în Statele Unite ca "mesquite de miere" (în original, Honey mesquite), varietatea Prosopis glandulosa a fost introdusă în anumite părți ale continentelor Africa, Asia și a statului continent, Australia, după care a fost considerat de către organizația World Conservation Union ca una dintre speciile invazive care creează cele mai multe probleme. [5]

Specii[modificare | modificare sursă]

Vedeți și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ A new subfamily classification of the Leguminosae based on a taxonomically comprehensive phylogeny – The Legume Phylogeny Working Group (LPWG)[*][[A new subfamily classification of the Leguminosae based on a taxonomically comprehensive phylogeny – The Legume Phylogeny Working Group (LPWG) (articol științific)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ Entry for mizquitl Arhivat în , la Wayback Machine. in the A Nahuatl–English Dictionary and Concordance to the Cantares Mexicanos by John Bierhorst (p. 216).
  3. ^ Entry for mesquite in the Diccionario de la lengua española (Real Academia Española).
  4. ^ Entry for mesquite in the Online Etymology Dictionary.
  5. ^ „100 of the World's Worst Invasive Alien Species” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  6. ^ Honey mesquite in Texas

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Format:AmCyc Poster