Mecanismul de distribuție al motoarelor cu ardere internă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Mecanismul de distribuţie cu curea dinţată și arbore cu came montat pe chiulasă

Mecanismul de distribuție este un sistem auxiliar al motorului cu ardere internă, al motorului cu abur având funcția de a corela umplerea a cilindrilor motorului cu amestec carburant, abur sau aer și de evacuare a gazelor arse sau a aerului.

Mecanismul de distribuţie cu lanţuri și arbore cu came montat pe chiulasă, motor Hyundai, Common rail, 2,5cm³
Mecanismul de distribuţie cu pinioane de motor VOLVO

Mecanismul de distribuție se folosește la aproape toate motoarele cu ardere internă în patru timpi, mai puțin la motorul Wankel și motoarele în doi timpi.

Clasificare[modificare | modificare sursă]

După tipul motorului la care este aplicată, distribuția poate fi pentru motoare în patru timpi sau în doi timpi.

  • Distribuția la motoarele în doi timpi în general, este fără supape și are ferestre în cilindri care sunt închise sau deschise prin deplasarea pistonului care se mai numește distribuție prin lumini. Motoarele în doi timpi, în special cele cu aprindere prin comprimare au numai supape de admisie sau numai de evacuare.
  • Distribuția pentru motoare în patru timpi folosește mecanismul de distribuție cu supape, care pot fi acționate mecanic, pneumatic, magnetic sau hidraulic. În majoritatea cazurilori (mecanic, hidraulic), supapele sunt acționate de culbutori sau direct de arborele cu came.

După poziția supapelor, mecanismul de distribuție poate fi cu supape laterale, cu supape în cap, sau mecanism de distribuție mixt.

După locul de montare a arborelui cu came, există mecanism de distribuție arbore cu came montat în carter și arbore cu came montat pe chiulasă.

  • La arborele cu came, montat în carter, supapele sunt angrenate de culbutori, tijele acestora și tacheți (OHV; eng., Over Head Valves).
  • La arborele cu came montat în chiulasă, deasupra supapelori (OHC; eng., Over Head Camshaft), supapele sunt angrenate prin culbutori sau cu angrenare directă a supapelor.

Dupa angrenarea arborelui cu came,


Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]