Mauro Gambetti

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mauro Gambetti
Date personale
Născut (58 de ani) Modificați la Wikidata
Castel San Pietro Terme, Emilia-Romagna, Italia Modificați la Wikidata
Cetățenie Italia Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică[1] Modificați la Wikidata
Ocupațiepreot romano-catolic[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba italiană Modificați la Wikidata
Funcția episcopală

Mauro Gambetti OFM Conv. (n. , Castel San Pietro Terme, Emilia-Romagna, Italia) este un călugăr franciscan italian, cardinal din 2020. În perioada 2013-2020 a fost custode general al Mănăstirii Sfântul Francisc din Assisi.

Papa Francisc l-a ridicat la rangul de cardinal la 28 noiembrie 2020.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Mauro Gambetti s-a născut la Castel San Pietro Terme, Italia, la 27 octombrie 1965. A obținut o diplomă în inginerie mecanică la Universitatea din Bologna. S-a alăturat Ordinului Franciscan în septembrie 1992 și și-a făcut jurămintele finale pe 20 septembrie 1998.

A obținut o diplomă de licență în teologie la Institutul Teologic din Assisi și una de licență în antropologie teologică la Facultatea de Teologie din Italia Centrală, în Florența. A fost hirotonit preot la 8 ianuarie 2000 la Longiano. A fost animator al ministerului tineretului și al vocației pentru Emilia-Romagna iar din 2005 până în 2009 a fost lider și animator al comunității religioase.

În primăvara anului 2009 călugării provinciei Bologna, care au responsabilitatea mănăstirilor conventelor franciscane minorite din Emilia-Romagna, l-au ales pentru un mandat de patru ani ca superior al acestora. El a deținut această funcție până la 22 februarie 2013, când conducerea ordinului l-a numit în fruntea custodiei generale a Mănăstirii San Francesco din Assisi pentru un mandat de patru ani, din 2013 până în 2017, cu titlul custode general. În același timp, episcopul de Assisi l-a numit vicar episcopal pentru îngrijirea pastorală a Bazilicii Sfântul Francisc de Assisi și a altor lăcașuri de cult conduse de frații minori conventuali din acea episcopie. El a fost confirmat pentru un alt mandat ca Custode General în 2017.[2]

Din 2009 până în 2013 a ocupat funcția de președinte al Conferinței italiene a superiorilor majori (CISM) pentru Emilia Romagna și vicepreședinte al Conferinței intermediteraneene a miniștrilor provinciali (CIMP). Din 2010 este asistent regional al Ordinului Franciscan Secular (OFS) pentru Emilia-Romagna.[3] A fost ales președinte al Federației Intermediteraneene a Fraților Minori Conventuali în septembrie 2017.

La 25 octombrie 2020 papa Francisc a anunțat că îl va ridica la demnitatea de cardinal într-un consistoriu programat pentru 28 noiembrie 2020.[4] Gambetti este primul franciscan conventual care a devenit cardinal după anul 1861. Termenul său de custode generale trebuia să expire în 2021 [5] dar în locul său a fost succedat în 12 noiembrie de către părintele Marco Moroni.[6] Întrucât cardinalii sunt de regulă episcopi, el a fost sfințit episcop la 22 noiembrie în Bazilica din Assisi de către cardinalul Agostino Vallini, devenind arhiepiscop titular al Thisiduo.[7] În data de 28 noiembrie papa Francisc l-a făcut cardinal și i-a acordat Biserica Sfântul Nume al Mariei din Forul lui Traian.[8] La 16 decembrie a fost numit membru al Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Catholic-Hierarchy.org, accesat în  
  2. ^ „Assisi, padre Gambetti confermato Custode del Sacro Convento”. La Stampa (în italiană). . Accesat în . 
  3. ^ „Mauro Gambetti è Cardinale, il suo nome lo ha fatto il Papa all'Angelus”. Assisi Oggi (în italiană). . Accesat în . 
  4. ^ O'Connell, Gerard (). „Pope Francis names 13 new cardinals, including Wilton Gregory, the archbishop of Washington D.C”. America. Accesat în . 
  5. ^ Mickens, Robert (). „The pope's 13 new cardinals and the next conclave”. La Croix. Accesat în . 
  6. ^ „Padre Mauro Gambetti sarà ordinato vescovo il 22 novembre”. Corriere Cesenate (în italiană). . Accesat în . 
  7. ^ „Assisi, Ordinazione Episcopale di fra Mauro Gambetti”. Umbria Domani (în italiană). . Accesat în . 
  8. ^ „Concistoro Ordinario Pubblico: Assegnazione dei Titoli, 28.11.2020”. Holy See Press Office (în italiană). . Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikicitat
Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Mauro Gambetti.