Masacrele din Septembrie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Masacrele din Septembrie
Parte din Revoluția franceză  Modificați la Wikidata
Informații generale
Perioadă Modificați la Wikidata
Loc prison de l'Abbaye[*][[prison de l'Abbaye (jail in Paris)|​]]
Grand Châtelet[*][[Grand Châtelet (fortress and prison, headquarters of the Prévôt de Paris)|​]]
prison des Carmes[*][[prison des Carmes (prison in France)|​]]
prison de La Force[*][[prison de La Force (mansion which was transformed into a house of detention and served as a prison for the city of Paris between 1780 and 1845)|​]]
Conciergerie
Bicêtre[*][[Bicêtre (hospital)|​]]
collège des Bons-Enfants-Saint-Victor[*][[collège des Bons-Enfants-Saint-Victor |​]]
collège des Bernardins[*][[collège des Bernardins (school building)|​]]
Hôpital de la Salpêtrière
Meaux
Lyon
Caen
Gisors
Reims
Versailles
Sens
Marsilia
Toulon
Lorient  Modificați la Wikidata
Victime
Morți 1.450  Modificați la Wikidata
Masacrele din Septembrie

Masacrele din Septembrie (în franceză Massacres de Septembre) au avut loc între 2 septembrie și 6 septembrie 1792 în contextul Revoluției Franceze. În cursul masacrelor au fost uciși peste 1.200 de deținuți, dintre care aproximativ 1/3 aflați în arest ca dușmani ai revoluției și 2/3 deținuți de drept comun. Masacrele din Septembrie sunt un capitol sumbru din istoria Franței. Responsabil pentru desfășurarea lor a fost considerat Georges Danton, ministrul Justiției, executat la rândul său doi ani mai târziu.[1]

Desfășurare[modificare | modificare sursă]

Într-o atmosferă tensionată, cauzată de Insurecția de la 10 august 1792 și de intrarea trupelor austro-prusace sub comanda ducelui Carol al II-lea de Braunschweig-Wolfenbüttel pe teritoriul Franței, a izbucnit o isterie colectivă alimentată de publiciștii Jean-Paul Marat și Fabre d’Églantine. Gloate surescitate au pătruns în mai multe închisori din țară, unde au ucis de-a valma, cu concursul jandarmilor, deținuți politici și infractori de drept comun. Aproximativ 2/3 din victime au fost prostituate și deținuți de drept comun.

În Prison des Carmes⁠(fr)[traduceți], fosta mănăstire carmelită din Paris, transformată în închisoare, au fost executați peste 100 de clerici, între care 3 episcopi. Unii dintre aceștia, precum preotul canadian André Grasset⁠(en)[traduceți], s-au aflat întâmplător în oraș în zilele respective.

Posteritate[modificare | modificare sursă]

În anul 1926 papa Pius al XI-lea a beatificat 191 de martiri ai Masacrelor din Septembrie.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Golo Mann: Lehrjahre in Frankreich (= Erinnerungen und Gedanken). S. Fischer Verlag, Frankfurt am Main 1999, p. 183.