Martin Lings

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Martin Lings
Martin LIngs - W.jpg
Date personale
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Burnage⁠(d), Anglia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei Modificați la Wikidata
Decedat (96 de ani)[2][3][4] Modificați la Wikidata
Westerham, Anglia, Regatul Unit Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the United Kingdom (3-5).svg Regatul Unit Modificați la Wikidata
Religieislam Modificați la Wikidata
Ocupațiebibliotecar
cadru didactic universitar[*]
scriitor
istoric
poet
filozof Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba arabă[5]
limba engleză[5] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma mater Magdalen College[*][[Magdalen College (constituent college of the University of Oxford in England)|​]]
Clifton College[*][[Clifton College (independent school (UK) in Bristol, United Kingdom)|​]]
Școala de Studii Orientale și Africane  Modificați la Wikidata
Organizație Vytauto Didžiojo universitetas[*][[Vytauto Didžiojo universitetas (university in Kaunas, Lithuania)|​]]  Modificați la Wikidata
Influențat deFrithjof Schuon  Modificați la Wikidata

Martin Lings (n. ,[1][2][3][4] Burnage⁠(d), Anglia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei – d. ,[2][3][4] Westerham, Anglia, Regatul Unit), cunoscut ca Abu Bakr Siraj ad-Din după convertirea la islam, a fost scriitor, profesor și gânditor britanic, discipol al lui Frithjof Schuon. Este autorul unei celebre biografii a Profetului Muhammad și o autoritate în studiul operei lui William Shakespeare.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Martin Lings s-a născut în anul 1909 în Burnage, Manchester, Marea Britanie. A studiat literatură la Magdalen College din Oxford unde l-a cunoscut pe C.S. Lewis. După absolvirea colegiului, Lings a plecat în Lituania unde a predat o perioadă literatură anglo-saxonă și limbă engleză medievală la Universitatea Vytautas Magnus.

În perioda cât a studiat la Oxford, Martin Lings a descoperit lucrările filosofului francez René Guénon și pe cele ale lui Frithjof Schuon, metafizician elvețian. Lings a fost profund influențat de acestea și a hotărât să-l întâlnească pe Schuon. În anul 1938 a plecat la Basel unde s-a convertit la islam în prezența lui Schuon și a fost inițiat în confreria sufi a lui Shaykh Ahmad Al-Alawi. La un an, în 1939, a plecat la Cairo unde l-a vizitat pe un asistent al lui Guénon, iar apoi pe Guénon însuși. Lings a decis să se stabilească o vreme la Cairo unde a învățat limba arabă și a devenit profesor de limbă și literatură engleză la Universitatea din Cairo.

În anul 1944, Lings s-a căsătorit cu Lesley Smalley și au locuit împreună în apropiere de Cairo. Cu toate acestea, în anul 1952 Martin Lings a hotărât să părăsească Egiptul.

S-a întors în Marea Britanie unde și-a aprofundat studiile, înscriindu-se la doctorat la Școala de Studii Orientale și Africane din cadrul Universității din Londra. Tema tezei sale a fost viața lui Shaykh Ahmad Al-Alawi. După ce și-a primit titlul de doctor în 1959, Lings a lucrat la Brithis Museum, apoi la Brithis Library, fiind însărcinat cu supravegherea manuscriselor orientale. În această perioadă a devenit un colaborator activ al jurnalului Studies in Comparative Religion.

În anul 1983 a publicat cartea care l-a consacrat pentru totdeauna, făcându-l celebru în Lumea musulmană și nu numai: Muhammad: His Life Based on the Earliest Sources. Cea mai citită biografie modernă a Profetului Muhammad. Pentru această lucrare, Lings a fost premiat de către autoritățile din Pakistan și Egipt. La Islamabad, s-a spus că această carte a lui Lings este cea mai bună biografie disponibilă în limba engleză.

Martin Lings a adus și contribuții importante în studiul operei lui Shakespeare. El a comentat sensurile ezoterice și spirituale ale pieselor de teatru ce scapă publicului larg.

A decedat în 12 mai 2005 în casa sa din Marea Britanie.

Operă[modificare | modificare sursă]

 • A Sufi Saint of the Twentieth Century: Shaikh Ahmad al-Alawi, 1961.
 • Shakespeare In the Light Of Sacred Art, 1966.
 • The Elements and Other Poems, 1967.
 • What is Sufism?, 1975.
 • The Quranic Art Of Calligraphy and Illumination, 1976.
 • Muhammad: His Life Based on the Earliest Sources, 1983.
 • The Secret Of Shakespeare, 1984.
 • Mecca. From before genesis until now, 2004.
 • Return To the Spirit, 2005.
 • Splendors Of Qur'an Calligraphy and Illumination, 2005.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b „Martin Lings”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 2. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
 3. ^ a b c d Martin Lings, AlKindi 
 4. ^ a b c d Martin Lings, Babelio 
 5. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în