Mark Williams

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Mark James Williams
Mark Williams - German Masters 2011
Mark Williams - German Masters 2011
Născut21 Martie 1975
Cwm, Ebbw Vale
NaționalitateGalez
PoreclăMasina Galeza de Trimis Bile in Buzunar
Jucător profesionist1992-
Cea mai bună clasare1(3 sezoane)
Bani câștigați£5,800,000
Cel mai mare break147(x2)
Turnee câștigate
Turnee21
Campionatul Mondial2000, 2003, 2018

Mark James Williams (n. 21 martie 1975, Țara Galilor) este un jucător profesionist de snooker, care este și cel mai bun jucător din Tara Galilor. Mark Williams a reușit să câștige de două ori campionatul mondial de snooker, în anii 2000 și 2003. Datorită abilităților sale remarcabile, Williams primește înalta distincție MBE, adică Membru al Imperiului Britanic. Mark Williams reușește să câștige 19 turnee majore de a lungul vieții sale. Williams, prescurtat și Willo, reușește să câștige complet tripla coroană( 2003), ca urmare a câștigării Campionatului Mondial, Campionatul Regatului Unit și a Mastersului (în același sezon). La această performanță au mai ajuns doar 2 jucători, Steve Davis și Stephen Hendry, care câștigaseră asta înaintea lui Mark Williams. Mark Williams a dorit de mai multe ori să se retragă din snooker, având sezoane extrem de slabe, când zbura pur și simplu din Top 16, adică topul celor mai buni jucători, însă a hotărât să rămână, neavând altă resursă financiară mai bună.

Presezon și Sezoane[modificare | modificare sursă]

1990-1991[modificare | modificare sursă]

Mark Williams este încă amator în sezonul competițional 1990-1991, însă acesta participă la o competiție pentru amatori, 1991 World Masters - Junior Singles, o competiție foarte importantă, unde ajunge destul de ușor în finală. Mark Williams pierde finala cu 6-1 în fata scoțianului John Higgins, însă se hotărăște, sprijinit de tatăl său, să se axeze doar pe snooker. Williams practică în special boxul, și chiar își propune să îi urmeze cariera tatălui, cariera de miner. Astfel că, după multe antrenamente intensive, Williams va deveni profesionist, însa neintrând în marele clasament general mondial.

1992-1993[modificare | modificare sursă]

Williams debutează la Dubai Classic în 1992. Mark trece de 8 runde în cadrul Dubai Clasic, dar este eliminat în Last 96 de către Jason Ferguson cu 5-2. Mark Williams, chiar dacă nu a avut rezultate notabile în sezonul 1992-1993, a reușit să câștige multe runde de calificare, și a însemnat foarte mult pentru el că a ajuns ''departe''. Mark Williams reușește să ajungă până în Last 64 la UK Championship, unde îl întâlnește pe legendarul scotian Stephen Hendry, pe care nu-l învinge. Stephen Hendry are o victorie extrem de grea în fața lui Mark, arătând potențialul galezului. Cea mai bună performanță a sezonului o realizează în cadrul European Open, unde Mark ajunge până în Last 16. Williams pierde 5-3 în fața lui Mark Johnston-Allen, dar a câștigat 11 runde pentru a ajunge în Last 16, cea ce îl face ''ca un finalist'' în zilele de azi.

Williams reușește să mai ajungă în Last 64 în cadrul British Open și International Open din 1993. David Roe îl eliminî, din cadrul British Open, cu scorul de 5-1. Pe cealaltă parte, Dene O'Kane îl elimină cu scorul de 5-4. Williams, deși mulțumit cu performanța obținută în sezonul 1992-1993, este înfrânt în prima rundă la campionatul mondial, 5-2 cu Davis Wilson.

1993-1994[modificare | modificare sursă]

Mark Williams debutează mai slab în sezonul 1993-1994, este eliminat din primul tur de la Dubai Classic, dar are o performanță bună în Grand Prix. Galezul ajunge până în Last 32, unde pierde bătălia împotriva scotianului Alan McManus, pierzând cu 5-2. Mark Williams, mai slab ca sezonul precedent, ajunge cu greu în Last 32 la European Open, unde este înfrânt cu 5-4 de galezul Darren Morgan, într-un joc tactic cu brakeuri câștigătoare, în general. Deși Williams nu a reușit să meargă prin UK Championship, dar nici prin altele mai mici, a dorit să ajungă departe la Welsh Open. Trece în forță de primele runde, 5-1 și 5-1. În runda a treia, Last 96, Williams se întâlnește cu englezul Ronnie O'Sullivan, care-l învinge cu 5-1.

În ultima parte a sezonului, Williams reușește să își atingă o nouă performanță. Ajunge în Thailand Open, unde trece chiar de John Higgins, 5-4 scor final, și-l întâlnește pe Peter Ebdon. Peter Ebdon se impune, în cadrul Last 48, cu scorul de 5-1. Williams reușește să ajungă până în sferturi ân cadrul Strachan Challenge - Event 2, unde e eliminat 5-4 de englezul Troy Shaw. În cadrul British Open, Williams pierde cu 4-3 în fața lui Willie Thorne, însă pierde în Last 64.

Nu ajunge departe la campionatul mondial, abia în Last 96, unde e înfrânt cu 10-6.

1994-1995[modificare | modificare sursă]

Mark Williams are un sezon mai bun ca precedentele, chiar dacă îl începe cu stângul. Reușește să câștige o competiție 'minor ranking' în acest sezon. Nu ajunge departe la Dubai, pierde în prima runda chiar, și la Grand Prix câștigă prima rundă. Williams reușește să-l înfrângă pe Rod Lawler cu 9-5 în cadrul finalei de la Benson and Hedges Championship. Pentru finală, Williams trece de alte viitoare vedete ale snookerului(Dominic Dale, Mark Davis, Jamie Burnett). Ajunge departe și în cadrul UK Championship, până în Last 16. Pentru a ajunge în Last 16, Williams trece de maltezul Tony Drago(9-8). În Last 16 este eliminat de John Parrot, tot cu scorul cu care Williams trecea de Tony Drago. Deși Williams a reușit 4 brakeuri de 100, nu s-a putut impune. Ajunge până în Last 16 și în cadrul openului galez, însă pierde în fața legendarului englez 'Steve Davis', care-l elimina cu 5-3. Steve Davis a câștigat 3/5 cu brakeuri de 100. Primește WildCard pentru Masters, dar este eliminat cu 5-4 de James Wattana în Last 16. În cadrul campionatului mondial, Williams e eliminat de Mark Davis cu scorul de 10-3 (Last 64).

Williams reușește să termine pe locul 58, având o clasare extrem de bună.

1995-1996[modificare | modificare sursă]

Mark Williams, probabil profitând de locul în clasament, reușește să ajungă în fazele superioare ale competițiilor snookeristice. In cadrul Thailand Classic este eliminat de Scotianul Martin Dziewialtowski 5-1, chiar in prima runda. In cadrul UK Championship ajunge pana in sferturile de finala, dupa ce a trecut de jucatori periculosi(Nigel Bond, Gerard Greene, Joe Swail), unde este eliminat 9-6 de John Higgins. In cadrul Mastersului German trece de Denis Taylor 5-3 in Last 48, dar este eliminat 5-1 de Alan McManus in Last 32. In 1996 este prima finala pe care o castiga. Castiga 5-1 in Last 96 in fata englezului Burrowks, trece 5-1 de campionul Willie Thorne, 5-3 de Irlandezul Ken Doherty, 5-3 de Peter Ebdon, si castiga finala 9-3 in fata campionului englez John Parrot.

La Openul International se opreste in Last 32, invins tot de John Higgins 5-2. La openul european e eliminat de galezul Terry Griffiths, iar la British Open de mult mai titatrul Ronnie O'Sullivan, invins cu 5-3 in sfeturi. La campionatul mondial pierde 10-8 in fata scotianului Jamie Burnett.

1996-1997

Mark Williams debuteaza pe pozitia 16 in clasamentul mondial profesionist.

Debuteaza la Asian Clasic, unde il elimina 5-4 pe Willie Thorne, dar este scos afara de Peter Ebdon in Last 16, cu scorul de 5-1. In cadrul Mastersului Scotian, Williams trece 5-2 de Nigel Bond, dar e eliminat 6-2 de John Higgins in Sferturi. In cadrul Malta Grand Prix trece 5-2 de Ken Doherty in sferturi, dar este eliminat 6-5 de Tony Drago in SemiFinale.

In cadrul Grand Prix trece 5-3 de Mark Grey, 5-2 de Steve James, 5-3 de Mark King, 5-3 de Alain Robidoux , 6-1 de John Parrot. Castiga finala in fata lui Euan Henderson. Ajunge pana in sferturile UK Championship, unde este eliminat de John Higgins 9-6.. Ajunge pana in sferturile Germanului, unde e eliminat tot de John Higgins 5-1. Ajunge pana in SemiFinalele openului Galez, unde este eliminat 6-5 de Mark King. La International Open este eliminat in Last 16 de catre Peter Ebdon, 5-4.Pierde 5-1 la Thailand Open in fata lui Quinten Hann . In 1997, la British Open, trece de Ebdon 6-5 si ajunge in finala. Se dueleaza cu Stephen Hendry, pe care-l invinge 9-2. La Campionatul Mondial pierde 13-8 in fata lui Stephen Hendry, in Last 16.

Amănunte personale[modificare | modificare sursă]

Williams e un fan de poker.[1]Este mândru de originile lui galeze, având tatuaj cu un dragon galez care înghite steagul Angliei. E fan al echipei Manchester United. Împreună cu soția sa are 3 copii:: Connor (2004),[2] Kian (2007)[3] și Joel (2013).[4] Williams e prieten bun cu Matthew Stevens și Stephen Hendry, Joe Perry, Lee Walker și Michael Holt, dar și cu Joe Calzaghe, .[5] Williams primeste distinctia MBE in Iunie 2004.[6]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Mark Williams: Hendon Mob Poker Database”. The Hendon Mob. . Accesat în . 
  2. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru ref-urile numite ws profile
  3. ^ „Williams hopes to be top of the pots”. Wales Online. . Accesat în . 
  4. ^ „Joanne Williams (@jodenwill) - Twitter”. 
  5. ^ „Williams Keeps Calzaghe Friendship Outside The Ropes”. World Snooker. Accesat în . 
  6. ^ „MBE joy for Williams”. BBC Sport. . Accesat în .