Maria Treben

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Maria Treben
Date personale
Nume la naștereMaria Günzel Modificați la Wikidata
Născută[1] Modificați la Wikidata
Žatec⁠(d), Ústecký kraj, Cehia Modificați la Wikidata
Decedată (83 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Grieskirchen, Austria Superioară, Austria Modificați la Wikidata
Cetățenie Austria Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitoare
herbalist[*][[herbalist (someone who collecting plants with leaves, seeds, or flowers used for flavoring, food, medicine, or perfume)|​]] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană[2][3] Modificați la Wikidata
Activitate
Partid politicPartidul Nazist  Modificați la Wikidata

Maria Treben, născută Günzl, (n. 27 septembrie 1907, Saaz, Austria-Ungaria – d. 26 iulie 1991, Grieskirchen, Austria) a fost o botanistă și autoare austriacă. A fost considerată o specialistă în domeniul medicamentelor pe bază de plante și a altor metode alternative de tratament în tradiția lui Sebastian Kneipp. Cartea ei Gesundheit aus der Apotheke Gottes a fost publicată în peste 20 de limbi străine și a avut un tiraj total de peste opt milioane de exemplare.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Maria Treben s-a născut în 1907 în orașul Žatec din Boemia (atunci în Austro-Ungaria), ca fiica mijlocie a lui Ignatz Günzl (n. 1876), proprietarul unei tipografii, și al soției sale, Marie Anna Marek (n. 1879).[4][5] Când avea vârsta de zece ani, tatăl ei a murit într-un accident[4] de căruță.[5] Familia s-a mutat doi ani mai târziu la Praga.[4][6] După Primul Război Mondial Sudetenland a devenit parte componentă a noului stat Cehoslovacia. La vârsta de 19 ani Maria Günzl a absolvit cursurile unui liceu de fete din Praga și a lucrat apoi, timp de paisprezece ani, în birourile cotidianului Prager Tagblatt.[4][7] S-a căsătorit pe 12 august 1939 la Kaptitz cu inginerul Ernst Gottfried Treben, a renunțat la locul de muncă și a devenit gospodină și mamă.[4][8] În același an a intrat în NSDAP.[8] În anul 1942 s-a născut fiul ei, Kurt.[8] În noiembrie 1945 a plecat împreună cu soțul, fiul, mama și soacra în Bavaria.[8] Ca urmare a unei boli care i-a pus viața în pericol în 1947, a început să cerceteze medicina pe bază de plante.[8] După expulzarea germanilor din Cehoslovacia, Treben a migrat în Bavaria și apoi în Austria. S-a mutat în anul 1951 în orășelul Grieskirchen din Austria Superioară.[9] A murit în 1991.[10]

Cercetarea medicinei pe bază de plante[modificare | modificare sursă]

În ianuarie 1947, în urma expulzării germanilor din Cehoslovacia, Maria Treben a fost adăpostită într-o tabără de refugiați din Wülzburg (Bavaria).[8] Acolo a avut o erupție cutanată și, după o ședere de trei săptămâni, s-a îmbolnăvit de febră tifoidă.[8] A fost transferată din tabără la un spital, unde, din cauza războiului; nu existau prea multe medicamente și nu era nicio perspectivă de salvare. Surorile i-au dat să bea suc de rostopască, iar starea ei de sănătate s-a îmbunătățit imediat.[11] Această experiență cheie a determinat-o să înceapă să studieze herbalismul.

În următorii ani, Treben a studiat ca autodidactă medicina pe bază de plante (fitoterapie). A practicat în Austria și Germania, fără a fi o practicantă recunoscută. Recomandarea folosirii bitterului suedez („ierburile suedeze”) a devenit deosebit de cunoscută.[4] Această practică s-a bazat pe redescoperirea unei rețete a medicului suedez Claus Samst, care la rândul său a atribuit-o lui Urban Hjärne (1641-1724). Acestă rețetă este cunoscută ca Micul Bitter Suedez și conține următoarele plante:

10 grame de aloe*

5 grame de smirnă

0,2 grame de șofran

10 grame de foi de sena (siminichie)

10 grame de camfor**

10 grame de rădăcină de revent (rabarbăr)

10 grame de rădăcină de curcumă (șofran-de-India)

10 grame de mană

10 grame de Theriak venezian

5 grame de rădăcină de lemnul-Domnului

10 grame de rădăcină de anghelică

---

*În loc de aloe se pot folosi și rădăcină de gențiană sau praf de pelin

**Este voie să se folosească doar camforul natural[12]

Cărțile Mariei Treben au devenit bestselleruri și au fost distribuite pe scară largă.[4] Gesundheit aus der Apotheke Gottes – Ratschläge und Erfahrungen mit Heilkräutern a fost vândută în milioane de exemplare.

Critică[modificare | modificare sursă]

Organizația consumatorilor germani Stiftung Warentest a exprimat îndoieli considerabile cu privire la priceperea Mariei Treben, susținând că ea recomandă pentru tratarea unor boli grave (inclusiv cancer) unele plante a căror eficiență nu a fost dovedită până acum.[13] În opinia specialiștilor acestei organizații, Treben confundă uneori termeni tehnici importanți, de exemplu, inulina de zahăr cu hormonul insulină, făcând-o să recomande în mod greșit păpădia pentru tratarea diabetului zaharat.[13] „Rețeta ei de rostopască pentru tratarea bolilor ficatului și ale vezicii biliare este un ghid pentru otrăvire. Sfatul de infuza o lingură de bitter suedez pune în pericol viața.”[13]

Clinica Universitară din Freiburg a declarat în ghidul său[14] pentru pacienții cu cancer: „(...) periculoasă (...) este tendința de bază de a prezenta toate bolile ca fiind vindecabile cu plante medicinale. Referindu-se la Sebastian Kneipp, Treben susține că planta coada-calului oprește evoluția oricărei tumori benigne sau maligne și o dizolvă încet. (...) Scepticismul și reținerea sunt necesare atunci când vine vorba de sfaturile și experiențele cu plante medicinale ale Mariei Treben. (...) Sfatul periculos este tratarea mai întâi a tumorilor care sunt operabile și, prin urmare, vindecabile cu plante medicinale, ca de exemplu a cancerului testicular cu comprese cu pătlagină îngustă. Se pierde astfel mult timp și, probabil, șansa unei vindecări. Toate aceste medicamente nu și-au dovedit eficacitatea împotriva cancerului”.[14]

Lucrări (selecție)[modificare | modificare sursă]

 • Gesundheit aus der Apotheke Gottes – Ratschläge und Erfahrungen mit Heilkräutern (Sănătate din farmacia Domnului). Ennsthaler Verlag, Steyr, 1980, ISBN 3-85068-090-8.
 • Maria Treben's Heilerfolge – Briefe und Berichte von Heilerfolgen. Ennsthaler Verlag, Steyr, 1980, ISBN 3-85068-082-7.
 • Allergien – vorbeugen – erkennen – heilen / Gesund mit Maria Treben (Alergii - prevenire - reunoaștere - vindecare/Sănătate cu Maria Treben). Ennsthaler Verlag, Steyr, 2008, ISBN 978-3-85068-813-0.
 • Aus meiner Hausapotheke. Heyne, München, 1988, ISBN 3-453-02481-8.
 • Streß im Alltag. Vorbeugen, erkennen, heilen / Gesund mit Maria Treben. Ennsthaler Verlag, Steyr, 1994, ISBN 3-85068-806-2.
 • Kinderkrankheiten – vorbeugen – erkennen – heilen / Gesund mit Maria Treben. Neuherausgabe. Ennsthaler Verlag, 1993.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b „Maria Treben”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 2. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
 3. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
 4. ^ a b c d e f g Angela Fetzner, Schwedenbitter - Gottes Wundertrank oder Teufels Elixier?, Norderstedt Books on Demand, 2017, p. 16.
 5. ^ a b Annette Kerckhoff, Wichtige Frauen in der Naturheilkunde: Ihr Leben - Ihr Werk - Ihre Schriften, Springer-Verlag, 2020, p. 164.
 6. ^ Annette Kerckhoff, Wichtige Frauen in der Naturheilkunde: Ihr Leben - Ihr Werk - Ihre Schriften, Springer-Verlag, 2020, pp. 164-165.
 7. ^ Annette Kerckhoff, Wichtige Frauen in der Naturheilkunde: Ihr Leben - Ihr Werk - Ihre Schriften, Springer-Verlag, 2020, p. 165.
 8. ^ a b c d e f g Annette Kerckhoff, Wichtige Frauen in der Naturheilkunde: Ihr Leben - Ihr Werk - Ihre Schriften, Springer-Verlag, 2020, p. 166.
 9. ^ Annette Kerckhoff, Wichtige Frauen in der Naturheilkunde: Ihr Leben - Ihr Werk - Ihre Schriften, Springer-Verlag, 2020, p. 167.
 10. ^ Annette Kerckhoff, Wichtige Frauen in der Naturheilkunde: Ihr Leben - Ihr Werk - Ihre Schriften, Springer-Verlag, 2020, p. 170.
 11. ^ Maria Treben: Aus meiner Hausapotheke. p. 48.
 12. ^ Treben, Maria (). Sănătate din farmacia Domnului. Hungalibri. p. 74. 
 13. ^ a b c Stiftung Warentest (ed.): Die andere Medizin. Nutzen und Risiken sanfter Heilmethoden. 2. Auflage. Berlin 1992, ISBN 3-924286-70-1, p. 117.
 14. ^ a b Dr. med. Hartmut Henß, Dipl.-Psych. Elke Reinert (aprilie 2015). Universitätsklinikum Freiburg, ed. „Komplementäre Verfahren” (PDF) (în germană). Krebsverband Baden-Württemberg e.V. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]