Marek Sobola

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Marek Sobola
Date personale
Născut (42 de ani) Modificați la Wikidata
Žilina, Cehoslovacia Modificați la Wikidata
Cetățenie Slovacia Modificați la Wikidata
Ocupațieheraldist[*][[heraldist (expert in the field of heraldry)|​]]
arhitect peisagist
istoric Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba slovacă[1] Modificați la Wikidata
Prezență online

Marek Sobola, Ph. D. (n. , Žilina, Cehoslovacia) este consulul onorific al României în Slovacia.[2] Sobola este un arhitect peisagist autorizat, grădinar profesionist și artist heraldic din Slovacia.[3]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Sobola s-a născut în Žilina, Cehoslovacia (actualmente Slovacia) și a studiat arhitectura peisagistică la Universitatea Slovacă de Agricultură din Nitra. Pe lângă practicarea meseriei de arhitect a continuat studiile doctorale la Facultatea de Studii Europene și Dezvoltare Regională, Departamentul de Dezvoltare Durabilă în perioada 2004 – 2007. După absolvirea doctoratului și-a continuat studiile la Universitatea Constantin Filosoful din Nitra, Facultatea de Arte, specializarea istorie, pentru încă cinci ani.

Lucrează ca artist heraldic din 2015, specializat în heraldica bisericească în țările misionare. Sobola este din 2011 membru al Camerei Arhitecților din Slovacia. Din 2017 este membru al Comisiei Liturgice a Episcopiei Romano-Catolice de Žilina.[4] De asemenea, este membru al Consiliului științific al Muzeului Kysuce din Čadca[5] și membru al Consiliului Conferinței Episcopale din Slovacia pentru Știință, Educație și Cultură. Din 2020 este membru al Societății de Heraldică din Noua Zeelandă și al Societății de Cercetare a Ordinelor și Medaliilor (Regatul Unit).

Medalii și decorații[modificare | modificare sursă]

Prezență în mass media[modificare | modificare sursă]

1. TVR - Societatea Română de Televiziune, emisiunea „Ora regelui”, 30 aprilie 2022. Domnului Marek Sobola i-a fost conferită Medalia Regală pentru Loialitate de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei României, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Sala Tronului a Palatului Regal din București.

2. TVR - Societatea Română de Televiziune, emisiunea „Ora regelui”, 1 octombrie 2022. Reportaj TV despre „Copacul Păcii”, un proiect inițiat de către dl. Marek Sobola, co-fondator și secretar general al ONG slovace „Servare et Manere”. Adus din localitatea slovacă Zvolen de o ștafetă a veteranilor Invictus din mai multe țări, un „copac al păcii” a fost plantat în parcul Carol I din București de către un grup de copii ai unor militari români căzuți la datorie în teatrele de operații.

3. TVR - Societatea Română de Televiziune, emisiunea „Ora regelui”, 27 mai 2023. Reportaj TV despre centenarul Monumentului Eroului Necunoscut al României. Dl. Marek Sobola, co-fondator și secretar general al ONG slovace „Servare et Manere”, vorbește despre importanța păstrării memoriei vii a celor care s-au jertfit pentru pacea prezentului și a viitorului lumii. Monumente precum cele închinate eroilor necunoscuți și proiecte precum „Copacul Păcii” sunt două ipostaze ale acestei idei nobile.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  2. ^ Servare et Manere (). „Marek Sobola has been appointed Honorary Consul of Romania to Slovakia” (în engleză). Tree of peace / Strom pokoja. Accesat în . 
  3. ^ „Library of Congress LCCN Permalink n2016004302”. lccn.loc.gov. Accesat în . 
  4. ^ „Rady a komisie / Liturgická komisia”. 
  5. ^ „Vedecká rada - Kysucké múzeum”. www.kysuckemuzeum.sk. Accesat în . 
  6. ^ „Învestituri regale, Sala Tronului 24 martie 2022” (în engleză). Casa Majestății Sale. . Accesat în . 
  7. ^ News Agency of the Slovak Republic (). „Rumunská kráľovská rodina ocenila medailou prvého Slováka” (în slovacă). TERAZ.sk. Accesat în . 
  8. ^ „Rep. n° 25/2023: Solemn Investiture of the House Order of Albert the Bear”. Servare et Manere. 
  9. ^ „Russian Imperial Commemorative Medal for the founder of the Tree of Peace”. Servare et Manere. 
  10. ^ „Bronze Benemerenti Medal awarded to Marek Sobola”. Servare et Manere.