Marea Tetis

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Gondwana.jpg

Marea Tetis a fost un ocean în era Mezozoică care a existat între Gondwana și Laurasia înaintea apariției Oceanului Indian.

Marea Tetis[modificare | modificare sursă]

În 1893 folosind date de fosile găsite in Alpi, Africa și Himalaya, geologul Eduard Suess a dedus existența unei mări interioare între continentele primitive Laurasia și Gondwana. Fosilele găsite în zone foarte muntoase, erau creaturi marine, pentru care ar fi fost nevoie să existe o mare masă de apă, omul de știință botezând marea cu numele de Marea de Tetis, făcând aluzie la zeița grecă a mării.

Mai târziu teoria plăcilor tectonice a respins majoritatea concluziilor lui Suess. Totuși, a admis existența unei mari cantități de apa, într-o epocă mult mai timpurie decât a calculat cercetătorul, dar ocupând aceeași zonă.

Teoria Modernă[modificare | modificare sursă]

Acum 250 milioane de ani, spre sfârșitul erei permiene, un nou ocean a început să se formeze în extremul sud din alt ocean anterior numit paleo-Tetis. O altă falie s-a format în partea de nord a plăcii Cimeria, în sudul continentului Pangeea. În decursul a 60 milioane de ani, această placă s-a deplasat spre nord, împingând solul oceanului Paleo-Tetis pe sub suprafața extremului estic al continentului Pangaea (Laurasia). Rezultatul a fost formarea Oceanului Tetis în locul în care îl ocupă antecesorul său, Oceanul Paleo-Tetis.

În timpul Jurasicului, acum 150 milioane de ani, Cimeria, s-a ciocnit cu Laurasia. Ca rezultat, solul oceanului s-a încovoiat sub această a două placă (proces de subducție) formând fosa Tetis. În același timp nivelul apei a urcat, acoperind Europa cu mări puțin profunde. În acea epocă s-a produs și diviziunea celor două mase de pământ care formau Pangeea, Laurasia și Gondwana, formându-se oceanul Atlantic.

Acum 100 milioane de ani, Gondwana a început să se rupă, împingând Africa și India spre nord, prin Tetis. Acesta a existat până acum 15 milioane de ani.

Astăzi India, Indonezia și Oceanul Indian acoperă cea mai mare parte a acestei foste mări. Marea Neagră, Marea Caspică și Marea Aral sunt vestigii ale acestei mări.

Paleontologia[modificare | modificare sursă]

Oceanul Tetis este obiectul de studiu al paleontologiei care permite acestei stiințe să cunoască cum erau ecosistemele marine acum milioane ani, cu ajutorul fosilelor descoperite în zonele interioare.

Terminologia și subdiviziuni[modificare | modificare sursă]

Ca oricare altă stiință, geologia experimentează o continuă evoluție, și termenii angajați în descrieri de formațiuni geologice vechi au fluctuat în măsura în care s-au stabilit teorii mai precise. Multe surse din internet, de exemplu, folosesc expresii "Oceanul Tetis" pentu a se referi la "Marea Tetis" și invers. Este posibil să gasim un incipient Ocean Atlantic din perioada Jurasică referindu-se gresit la Marea Tetis.

Oceanul Tetis Occidental[modificare | modificare sursă]

Limita occidentală a Oceanului Tetis este numită Marea Tetis, Oceanul Tetis Occidental sau Oceanul Tetis Alpin, având vestigii ca mările: Caspică, Aral și Neagră. Acesta nu era un ocean deschis, era acoperit de o mulțime de mici placi tectonice, arcuri de insule caracteristice cretacicului și microcontinente.

În această zonă existau mici văi oceanice (Oceanul Valais, Oceanul Piamonte-Liguria...), separate una de alta cu terenuri continentale situate deasupra plăcii Alboran sau a plăcii Iberia. Urcarea nivelului mării în mezozoic a inundat respectivele terenuri, formând mări puțin profunde.

Marea Tetis în alte perioade[modificare | modificare sursă]

Pe măsură ce teoria derivei continentale a fost dezvoltată și îmbunătățită, s-a extins numele Tetis și la alte oceane care l-au precedat. Paleo-Tetis, menționat mai sus, a existat în silurian, acum 440 milioane de ani, până în Jurasic. Apoi a fost precedat de Oceanul Proto-Tetis, format acum 600 milioane de ani.

Vezi și[modificare | modificare sursă]