Coroana României

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Coroana României este o instituție a Statului român care reprezintă persoana Suveranului român (Regele sau Regina), cu rol de șef de stat, în perioadele în care forma de guvernământ a țării este monarhia constituțională.

Simbolul heraldic al instituției Coroanei României este Coroana de Oțel, ce reprezintă însăși existența și independența Statului român. Coroana a fost confecționată din oțelul unuia dintre tunurile capturate de armata română în confruntarea cu trupele turcești[1] în bătălia de la Plevna, la 28 noiembrie 1877,[2] una dintre principalele bătălii ale Războiului Ruso-Turc din 1877–1878, ce au dus la apariția, pe harta Europei, a statului numit „România”, în sens modern; până la acea dată, țara era numită „Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești”.

Cu un sens mai larg, termenul Coroana României este folosit pentru a se referi la alte două instituții:

  • Familia Regală a României (cu sens instituțional), adică acei membri ai familiei Regelui care dețin, prin voința Șefului Familiei, un rang și un titlu și desfășoară activități publice de reprezentare în numele României;
  • Casa Majestății Sale Regelui României, aparatul administrativ care sprijină activitățile Suveranului și ale Familiei sale.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Coroana de oțel a Regilor României, 16 octombrie 2013, capodopere2019.ro
  2. ^ Coroana de oțel, emblema regalității, 9 mai 2010, Adrian Buga, jurnalul.ro