Marco Simoncelli

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Simoncelli în 2009.

Marco Simoncelli (20 ianuarie 1987 - 23 octombrie 2011) a fost un pilot de motociclism. A concurat vreme de 10 ani în Road Racing World Championship Grand Prix (2001-2011). A început la clasa 125 cc, înainte să treacă la clasa 250 cc (2006).

Marco Simoncelli s-a născut într-un oraș din provincia Rimini, Italia (Cattolica), însă a crescut și a copilărit în orașul Coriano, din aceeași privincie a Italiei. Este atras de motociclete, încă de la o vârstă fragedă, de la vârsta de 7 ani, începe să concureze cu mini-motociclete de curse chiar în Coriano, ca mai apoi la vârsta de 9 ani, să se mute la Campionatul Minimoto din Italia. Între 1999 și 2000 câștigă Campionatul Minimoto din Italia și ajunge finalist în 2000 la Campionatul European de Minimoto. În anul următor se mută în Campionatul Intern al Juniorilor clasa 125 cc, unde câștigă în primul lui an ca boboc. In 2002, concurează și câștigă Campionatul European de Juniori 125 cc.

După un Campionat European încununat cu lauri, în august 2002, Simoncelli își face apariția în primul lui Grand Prix, cu o motocicletă Matteoni, înlocuindu-l pe cehul Jaroslav Huleš, care concura acum la clasa 250 cc. Simoncelli în prima sa cursă, a concurat cu o motocicletă Aprilia, purtând numărul 37 și terminând pe locul 27, la Brno (Cehia). În cursa următoare la Estoril (Portugalia), termină pe poziția a 13 a. Totuși, nu mai reușește să strângă nici măcar un singur punct până la final, terminând sezonul cu 3 puncte din 6 curse.

În 2003, a continuat cu echipa Matteoni, pe tot parcursul anului 2003. În acel an, concura cu numărul 58 (numărul său norocos) pe motocicleta sa. În 6 curse, a reușit să strângă mai multe puncte, terminând pe poziția a 4 a Valencia (Spania) – ultima cursă a sezonului la clasa 125 cc.

În 2004, termină sezonul pe poziția a 11 a, câștigând cursa de la Jerez (Spania) pe primul loc, luându-i fața lui (pe atunci la clasa 125 cc) Casey Stoner. Iar până la finalul sezonului reușește să acumuleze 79 de puncte.

În 2005, atinge performanța de a termina sezonul pe poziția a 5 a, cu 177 de puncte.

În 2006, trece la clasa 250 cc, fiind primul pilot care reușește această performanță din primii 8 piloți și cu toate astea termină pe locul 11, acumulând 92 de puncte.

În 2007, continuă cu aceeași echipă (Matteoni). Sezonul 2007 era similar precedentului, terminând pe locul 10, fără a prinde podium-ul.

În 2008, termină pe primul loc, cu 281 de puncte, pe 19 octombrie 2008, era deja pe locul 3, în cursa de la Sepang (Malaezia).

Pe 25 iunie 2009, deja era confirmată, mutarea lui Simoncelli la clasa MOTO-GP (alăturându-se echipei – San Carlo Gresini Honda).

În 2010, termină anul pe locul al optulea, cel mai bun finish al său, în Portugalia, unde pierde “la mustață” în fața compatriotului său: Andrea Dovizioso.

Anul 2011, avea să fie anul în care, pe data de 23 octombrie, Simoncelli avea să-și găsească sfârșitul. Italianul Marco Simoncelli (Honda), care a căzut în turul doi al Marelui Premiu al Malaysiei la MotoGP și a rămas la pământ, fără cască, a încetat din viață la spital, unde fusese transportat cu elicopterul. După ce a căzut, Simoncelli a fost călcat de compatriotul său Valentino Rossi (Ducati) și de americanul Colin Edwards (Yamaha), acesta din urmă având un umăr dislocat. Simoncelli, în vârstă de 24 de ani, a fost scos cu ambulanța de pe pistă și a fost transportat la un spital cu elicopterul, unde a ajuns în stop cardiorespirator, iar după câteva minute a murit. Accidentul tragic vine la puțin peste un an după decesul unui alt pilot din motomondialul de viteză, pe circuitul din San Marino. Pe 5 septembrie 2010, japonezul Shoya Tomizawa a pierdut controlul motocicletei și a fost izbit în plin de Alex de Angelis și Scott Redding. Shoya a suferit traume severe la craniu și la torace și a decedat în spital.

Valentino Rossi a ajutat la ridicarea motocicletei prietenului său în spatele sicriului, în timp ce logodnica lui Simoncelli, Kate, amintea versurile unui cântec al lui Don McLean, dedicat pictorului Vincent Van Gogh: “Avea numai calități, era perfect. Iar cei care sunt prea perfecți nu pot trăi printre noi, simpli muritori”. Ceremonia a fost transmisă pe un ecran uriaș pe circuitul Misano, din apropiere, unde s-au aflat aproximativ 1000 de persoane.

Pe data de 3 noiembrie 2011, Circuitul Mondial de la Misano, anunță că se va numi de acum încolo “Circuitul Simoncelli”. În semn de omagiu, Jenson Button (pilot de Formula 1), îi dedică victoria lui Simoncelli de la 2011 Indian Grand Prix. În aceeași zi în care Simoncelli decedase, toate echipele din Seria A (Italia) au ținut un moment de reculegere în memoria sa.